Wykonanie
28 Marca 2015 Gotowanie ze stylemPrzepis na klasyczną babkę
drożdżową z
rodzynkami i
polewą czekoladową, która przypomina nie tylko wielkanocne smaki, ale także kojarzy się z okresem dzieciństwa. Tajemnica wypieku każdego
ciasta drożdżowego tkwi we właściwym przygotowaniu rozczynu i ciasta. Rozczyn powinien być dobrze wyrośnięty a ciasto dobrze wyrobione. Podczas wyrastania ciasta należy zadbać o to, aby nie było ono w przeciągach. Polewa do babki może być dowolna, czekoladowa, lukrowana lub inna.
Składniki :0,5 kg
mąki (lub nieco więcej w zależności od konsystencji ciasta)1 szklanka
mleka50 g
rodzynek50 g
drożdży1/2 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego (32 g)1
jajko50 g
masłaPolewa:100 g
czekolady2-3 łyżki
śmietany 30%Sposób przygotowania:
Mleko delikatnie podgrzać, pokruszyć
drożdże, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się
drożdży. Dodać 1 łyżeczkę
cukru, wymieszać, dodać łyżkę
mąki (poprószyć ją po powierzchni rozczynu). Pozostawić rozczyn pod nakryciem w ciepłym miejscu bez przeciągów, aż do wyrośnięcia
drożdży.
Masło rozpuścić w rondlu.Kiedy
drożdże już wyrosną, dodać
jajko, rozpuszczone
masło,
cukier,
rodzynki oraz szklankę
mąki, po czym wymieszać całość. Stopniowo dodawać
mąkę zagniatając ciasto.Formę do babki nasmarować
masłem i posypać
mąką. Przełożyć do niej wyrobione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (bez termoobioegu). Wstawić ciasto i piec około 40 minut. Po upieczeniu przestudzić.Polewa:Miskę ustawić nad rondlem z gotującą się na małym ogniu
wodą, umieścić w niej połamaną na kawałki
czekoladę oraz
śmietanę i mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Gotową polewą polać ciasto.