ßßß Cookit - przepis na Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

nazwa

Wykonanie

28 Marca 2015 Gotowanie ze stylem
Przepis na klasyczną babkę drożdżową z rodzynkami i polewą czekoladową, która przypomina nie tylko wielkanocne smaki, ale także kojarzy się z okresem dzieciństwa. Tajemnica wypieku każdego ciasta drożdżowego tkwi we właściwym przygotowaniu rozczynu i ciasta. Rozczyn powinien być dobrze wyrośnięty a ciasto dobrze wyrobione. Podczas wyrastania ciasta należy zadbać o to, aby nie było ono w przeciągach. Polewa do babki może być dowolna, czekoladowa, lukrowana lub inna.
Składniki :
0,5 kg mąki (lub nieco więcej w zależności od konsystencji ciasta)
1 szklanka mleka
50 g rodzynek
50 g drożdży
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (32 g)
1 jajko
50 g masła
Polewa:
100 g czekolady
2-3 łyżki śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Mleko delikatnie podgrzać, pokruszyć drożdże, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Dodać 1 łyżeczkę cukru, wymieszać, dodać łyżkę mąki (poprószyć ją po powierzchni rozczynu). Pozostawić rozczyn pod nakryciem w ciepłym miejscu bez przeciągów, aż do wyrośnięcia drożdży.
Masło rozpuścić w rondlu.
Kiedy drożdże już wyrosną, dodać jajko, rozpuszczone masło, cukier, rodzynki oraz szklankę mąki, po czym wymieszać całość. Stopniowo dodawać mąkę zagniatając ciasto.
Formę do babki nasmarować masłem i posypać mąką. Przełożyć do niej wyrobione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (bez termoobioegu). Wstawić ciasto i piec około 40 minut. Po upieczeniu przestudzić.
Polewa:
Miskę ustawić nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą, umieścić w niej połamaną na kawałki czekoladę oraz śmietanę i mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Gotową polewą polać ciasto.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_babka-drozdzowa.html