ßßß Cookit - przepis na "Bułki Adama" czyli pieczywo prawie bez węglowodanów LCLF

"Bułki Adama" czyli pieczywo prawie bez węglowodanów LCLF

nazwa

Składniki

Wykonanie

To również zakup ze strony guiltfree.pl
Składniki:
- pół opakowania "Chleba Adama"
Do przygotowania 7 bułek zużyłam 1/2 gotowej mieszanki chleba (180 g), 1/2 opakowania dołączonych do opakowania drożdży (3,5 g) oraz 175 ml wody. Do mieszanki chleba dodać suche drożdże oraz 175 ml letniej przygotowanej wody. Ciasto zagnieść przez około 2 minuty - jest one dość gumowate i moim zdaniem trochę ciężko się je ugniata. Z przygotowanego ciasta uformowałam 7 bułek (każda po 50 g surowego ciasta). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim bułki. Odłożyć na 45 min do wyrośnięcia (przykryć ściereczką).
Piekarnik nagrzać do 220°C. Włożyć blaszkę z wyrośniętymi bułkami i zmniejszyć temperaturę do 200°C. Piec 25 minut. Następnie chłodzić w otwartym piekarniku przez około 20 minut, po tym czasie odstawić bułki do całkowitego ostudzenia.
Składniki odżywcze 1 bułki (po upieczeniu 36 g)
Białko: 11,88 g
Węglowodany: 0 , 68 g
Tłuszcze: 4 , 68 g
Kcal: 93
Generalnie oceniam to pieczywo jako dobre - choć nie jest to pyszna i świeżutka kajzerka. Ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :)
Źródło:http://nienudnadieta.blox.pl/2013/10/Bulki-Adama-czyli-pieczywo-prawie-bez.html