ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia japońskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (18 głosów)1 udko z kurczaka ze skórą1 mały portłuszcz do smażeniaSos:150 ml sosu sojowego6 łyżek cukru25 ml wytrawnego białego wina lub sakeYakitori z kurczaka - sposób przygotowania: Podziel udko na 12 równych kawałków, pora pokrój na ukośne plasterki. Namocz w zimnej wodzie drewniane szpadki do szaszłyków. Na każdą szpadkę nabijaj na przemian kurczaka (po trzy kawałki) i pora (po dwa plasterki). Szaszłyki usmaż na tłuszczu, co jakiś czas polewając je sosem.Sezonowe dania na lato
yakitori (smażony kurczak) albo tacoyaki (ośmiornica smażona w cieście). Okonomomiyaki znaczy "smaż, co lubisz", a w praktyce przepis można modyfikować według preferencji tak, jak pizzę. Okonomiyaki 1 szklanka mąki 5 g proszku do pieczenia 1,5 szklanki bulionu dashi (możesz zastąpićJaponia: nie tylko sushi
uzyskania złotego koloru. Usmażone kawałki układaj na ręczniku papierowym. Zobacz też przepis na tempurę z dyni i tempurę z krewetek Yakitori to japońskie szaszłyki z kurczaka. Przed grillowaniem, mięso marynuje się w mieszance sosu sojowego i sake oraz przypraw. Zobacz przepis na yakitori z kurczaka