Składniki :( na blaszkę 34/42 cm )Ciasto :200g miękkiego masła20g cukru2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią6 żółtek420g mąki pszennej tortowej1 łyżeczka proszku do pieczeniaBeza :6 białek200g cukruDodatkowo :800g śliwek ( wypestkowanych i przekrojonych na pół )1 łyżeczka cynamonu1 łyżka cukru z waniliąSposób przygotowania :Ciasto :Masło ucieramy z cukrem i z cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka nie przestając miksować. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy do konsystencji kruszonki. 2 łyżki kruszonki odkładamy do dekoracji, a resztę ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie dociskamy.Na cieście równo układamy połówki śliwek. Śliwki posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym.Beza :Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubite białka przekładamy do rękawa cukierniczego i wykładamy na warstwę śliwek, tworząc kratkę.Całość posypujemy odłożoną kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC (termoobieg) i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160º i pieczemy jeszcze przez 35 minut.