ßßß Cookit - przepis na Placek ze śliwkami i bezą - Lubelski kociołek X

Placek ze śliwkami i bezą - Lubelski kociołek X

nazwa

Wykonanie

Na dziesiątą edycję Lubelskiego Kociołka przygotowałam placek ze śliwkami i bezą z książki Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla". Ciasto banalne w wykonaniu, ale przepyszne. Zniknęło w jedno popołudnie.
Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie co śliwkowego przygotowały : Marta, Gosia, Joanna, Julianna, Edyta, Dorota i Ela .
Składniki:
200 g miękkiego masła
20 g cukru (użyłam domowego waniliowego)
1 opakowanie cukru waniliowego (nie dałam)
6 żółtek
420 g mąki pszennej
4 g proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu wymieszana z 1 opakowaniem cukru waniliowego (dałam domowy)
800 g śliwek węgierek
Beza:
6 białek
200 g cukru
Wykonanie:
Masło utrzeć dodają stopniowo cukier z cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać aż powstanie kruszonka. Odłożyć garść kruszonki. Blachę (34 x 42 cm - dałam odrobinę mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać mąką. Do tak przygotowanej blachy wsypać kruszonkę i dokładnie docisnąć. Na kruszonkę ułożyć umyte, przepołowione i pozbawione pestek śliwki (skórką do ciasta). Posypać owoce cukrem wymieszanym z cynamonem.
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo cukier. Sztywną pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyłożyć na śliwki formując kratkę. Na wierzch posypać kruszonkę (szczególnie w miejsca bez bezy).
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 - 200 stopni przez 20 minut (lub z termoobiegiem 180 C) a następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni (termoobieg - 160 ) i dopiekać przez 35 minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/09/Placek-ze-sliwkami-i-beza-Lubelski-kociolek-X.html