ßßß
świeże grzyby kupcie, ususzcie lub zamroźcie, jest to duża oszczędność jeśli porównamy ich ceny z tymi sklepowymi.sami zróbcie kandyzowane skórki z pomarańczy i cytryny, będę robiła, przepisy niedługo,możecie też wykonać d omowy cukier waniliowy, i różne esencje mieszając w równych proporcjach alkohol, przegotowaną wodę, skórki cytrusów lub wanilię.możecie też sami wysuszyć jabłka, żurawiny i inne owoce, które aktualnie są w sezonie.polecam zrobić też zapas korzennych przypraw, nie tylko do jedzenia ale też do dekoracji,4. Kiedy zacząć gotowanie ?Z pewnością karpia, nie należy kupować długo przed świętami, najlepiej kilka dni przed samą wigilią, ale jest wiele rzeczy które możemy zrobić długo przed wieczerzą, spokojnie zająć się innymi, a one na nas spokojnie poczekają, np. w zamrażarce.zróbmy kolejną listę, tym razem przygotowań, podzielmy ją na tygodnie i zaplanujmy zajęcia w wolne dni,pierogi i uszka możemy zrobić ok. 2 tygodni wcześniej, będę robiła, będą przepisy, jeśli planujecie już zacząć przygotowania, to mój przepis na niezawodne ciasto, z którego zrobicie przepyszne uszka, kołduny czy inne faszerowane kluski, moje przepisy na farsze będą tu w połowie grudniaw ostatnim tygodniu przed świętami zaczynamy pieczenie ciast, tradycyjne serniki, keksy, pierniki i makowce, są niezaprzeczalną ozdobą każdej wigilii,pierniczki na choinkę można zacząć piec już miesiąc wcześniej!od tygodnia do dwóch przed wigilią robimy też zakwas na barszcz, wkrótce przepis czekajcie cierpliwietydzień przed świętami zaczynamy też pieczenie mięsnych rolad, jeśli nie będziemy mieli wtedy czasu, możemy to zrobić wcześniej i je zamrozić.bigos, kapustę z grzybami i kapustę z grochem, musimy zrobić także minimum tydzień przed świętami, tylko wtedy zdąży nabrać właściwego smaku,wcześniej możemy też zrobić kluski do maku, popularne makiełki, przepis niebawemu mnie królują śledzie w śmietanie i oleju, tym w śmietanie wystarczy kilka dni w zalewie, te w oleju potrzebują minimum dwóch tygodni, przepisy niebawemsami możemy też ususzyć mieszankę do kompotu, z pewnością będzie smaczniejsza, niż ta ze sklepu, kompot można też przygotować wcześniej i rozlać do słoików, zapasteryzować, później wystarczy go tylko podgrzać.jeśli macie jakieś propozycje piszcie w komentarzach5. Dla zapominalskich, co tradycyjnie je się w tym wyjątkowym dniu, lista potraw:Zupa grzybowa lub Barszcz z uszkamiKapusta z grochem ( ja osobiście nie lubię)Kapusta z grzybamiKarp pieczony z cytrynąDania rybne: u nas są to śledzie w oleju, w śmietanie czasem też ryba po greckuKluski z makiem ( absolutny hit mojego K. uwielbia je)kompot z suszu ( przepadam za nim)kutia ( u nas nie robi jej się co roku )pierogi z kapustą i grzybamikrokiety zapiekane w piecusałatkijarzynowa,śledziowa, z tuńczykiem12. ciasta:MakowiecsernikkekspiernikA jeśli chodzi o porady niekulinarne, nie odkładajmy zakupu prezentów na ostatnią chwilębo może być z tym problem, kolejki w sklepach, a w nich tłumy zapominalskich bywają kłopotliwe.Ps: A jak wyglądają wasze przygotowania do świąt? Macie jakieś rady którymi chcecie podzielić się z innymi ? piszcieśledźcie bloga będę Wam pokazywała co i kiedy najlepiej zacząć magazynować i przerabiać
Powiązane notki:Praktyczne porady: Darmowy obiad lub poczęstunek – czyli jak zrobić idealny farsz mięsny do krokietów, pierogów, pasztecików lub smakowitą pastę do chlebaPraktyczne porady : Leki z kuchni I – przeziębienie i grypa