ßßß Cookit - przepis na Praktyczne porady – domowy wyrób – święta tuż tuż…

Praktyczne porady – domowy wyrób – święta tuż tuż…

nazwa

Wykonanie

2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×
Moi drodzy, już prawie połowa listopada, jak ten czas leci, mam wrażenie, że dni mijają tak szybko, że powinniśmy robić sobie codziennie zdjęcie i porównywać jak się zmieniamy. Muszę o tym pomyśleć
Wracając do tematu mojego dzisiejszego wpisu, czas pomyśleć o przygotowaniu do świąt! Wielu z nas na ten dzień, mam na myśli wigilię, czeka cały rok, zazwyczaj są to najmłodsi oraz zaproszeni goście. A co z tymi którzy wigilię organizują ? Na pewno znacie to z własnego doświadczenia, to przekazywanie pałeczki organizacji i ulgę gdy ktoś inny zgodzi się organizować święta dla rodziny.
Postaram się dziś dać Wam kilka porad, podpowiem jak ja radzę sobie z przedświątecznym szałem przygotowań
źródło: google.pl
Świąteczne Porady
1. Najważniejsza jest lista potraw, budżet i lista gości.
Korzyści jakie z tego wynikają:
Budżet : Określmy ilość pieniędzy które chcemy lub możemy przeznaczyć na organizację świąt.
Dzięki liście potraw : możemy podzielić łatwiej obowiązki, pamiętajmy, że zapraszamy najbliższych nie musi to znaczyć, że przychodząc na Wspólną Wigilię, nie muszą nic robić, zazwyczaj ciotki, teściowe itd pytają co mają lub mogą przygotować, jeśli to Ty organizujesz święta, lista pomoże Ci łatwiej podzielić pracę pomiędzy najbliższych.
Lista gości: Polecam skontaktować się z każdym członkiem rodziny, który ma być gościem organizowanej przez nas wieczerzy, zgodnie z tradycją powinniśmy zachować jedno miejsce dla zagubionego wędrowca, święta to czas dzielenia się jedzeniem, dziękowaniem za miniony rok i celebrowaniem narodzin Dzieciątka Jezus, w budżecie warto wziąć pod uwagę to , że ktoś może nas zaskoczyć, lista pomoże nam zminimalizować straty w budżecie, a tak po ludzku, szkoda marnować jedzenie, pamiętajmy, że nie każdy ma ten luksus i może zajadać się do syta świątecznymi przysmakami.
2. Lista zakupów :
po ustaleniu wcześniejszych punktów możemy zacząć planować listę zakupów.
możemy zacząć kupować produkty na promocjach, stopniowo zaopatrując się we wszelkie niezbędne rzeczy, dzięki czemu nie będziemy ganiać ze wszystkim na ostatnią chwilę,
zauważyłam , że przed świętami ceny produktów spożywczych szybują w górę, dzięki wcześniejszym zakupom nie jesteśmy skazani na wysokie marże jednego sklepu,kupmy więc artykuły które mogą poczekać na domowy przerób w spiżarni tj. sałatkowe konserwy, puszki, mąkę, cukier, mak, bakalie,miód, dodatki do ciast, warzywa strączkowe, pszenicę oraz inne ziarna np.do kutii oraz wszystko co ma dłuższy termin ważności.
wcześniejsze zakupy pomogą oszczędzić sporo pieniędzy, dodatkowo zmniejszą stres związany z brakiem produktu w sklepie, bo i tak mi się czasem zdarzało, gdy tłum ludzi w ostatnie dni przed świętami oblegał wszystkie sklepowe stoiska.
lista pomoże też uniknąć wyrzucania jedzenia, a co za tym idzie pieniędzy.
3. Półprodukty
jeśli w lecie robiliśmy przetwory to sporo mamy z głowy , jeśli jeszcze nic nie zrobiliście polecam Wam mój przepis na
marynowaną paprykę, jeszcze zdążycie, a na bazarkach można ją spotkać w cenie ok 3 złotych/kg , ja robiłam dodatkową porcję w sobotę, 3 tygodnie leżakowania jej wystarczą, oraz buraczki z cebulką, do świąt nabiorą właściwego smaku,
świeże grzyby kupcie, ususzcie lub zamroźcie, jest to duża oszczędność jeśli porównamy ich ceny z tymi sklepowymi.
sami zróbcie kandyzowane skórki z pomarańczy i cytryny, będę robiła, przepisy niedługo,
możecie też wykonać d omowy cukier waniliowy, i różne esencje mieszając w równych proporcjach alkohol, przegotowaną wodę, skórki cytrusów lub wanilię.
możecie też sami wysuszyć jabłka, żurawiny i inne owoce, które aktualnie są w sezonie.
polecam zrobić też zapas korzennych przypraw, nie tylko do jedzenia ale też do dekoracji,
4. Kiedy zacząć gotowanie ?
Z pewnością karpia, nie należy kupować długo przed świętami, najlepiej kilka dni przed samą wigilią, ale jest wiele rzeczy które możemy zrobić długo przed wieczerzą, spokojnie zająć się innymi, a one na nas spokojnie poczekają, np. w zamrażarce.
zróbmy kolejną listę, tym razem przygotowań, podzielmy ją na tygodnie i zaplanujmy zajęcia w wolne dni,
pierogi i uszka możemy zrobić ok. 2 tygodni wcześniej, będę robiła, będą przepisy, jeśli planujecie już zacząć przygotowania, to mój przepis na niezawodne ciasto, z którego zrobicie przepyszne uszka, kołduny czy inne faszerowane kluski, moje przepisy na farsze będą tu w połowie grudnia
w ostatnim tygodniu przed świętami zaczynamy pieczenie ciast, tradycyjne serniki, keksy, pierniki i makowce, są niezaprzeczalną ozdobą każdej wigilii,
pierniczki na choinkę można zacząć piec już miesiąc wcześniej!
od tygodnia do dwóch przed wigilią robimy też zakwas na barszcz, wkrótce przepis czekajcie cierpliwie
tydzień przed świętami zaczynamy też pieczenie mięsnych rolad, jeśli nie będziemy mieli wtedy czasu, możemy to zrobić wcześniej i je zamrozić.
bigos, kapustę z grzybami i kapustę z grochem, musimy zrobić także minimum tydzień przed świętami, tylko wtedy zdąży nabrać właściwego smaku,
wcześniej możemy też zrobić kluski do maku, popularne makiełki, przepis niebawem
u mnie królują śledzie w śmietanie i oleju, tym w śmietanie wystarczy kilka dni w zalewie, te w oleju potrzebują minimum dwóch tygodni, przepisy niebawem
sami możemy też ususzyć mieszankę do kompotu, z pewnością będzie smaczniejsza, niż ta ze sklepu, kompot można też przygotować wcześniej i rozlać do słoików, zapasteryzować, później wystarczy go tylko podgrzać.
jeśli macie jakieś propozycje piszcie w komentarzach
5. Dla zapominalskich, co tradycyjnie je się w tym wyjątkowym dniu, lista potraw:
Zupa grzybowa lub Barszcz z uszkami
Kapusta z grochem ( ja osobiście nie lubię)
Kapusta z grzybami
Karp pieczony z cytryną
Dania rybne: u nas są to śledzie w oleju, w śmietanie czasem też ryba po grecku
Kluski z makiem ( absolutny hit mojego K. uwielbia je)
kompot z suszu ( przepadam za nim)
kutia ( u nas nie robi jej się co roku )
pierogi z kapustą i grzybami
krokiety zapiekane w piecu
sałatki
jarzynowa,
śledziowa, z tuńczykiem
12. ciasta:
Makowiec
sernik
keks
piernik
A jeśli chodzi o porady niekulinarne, nie odkładajmy zakupu prezentów na ostatnią chwilę
bo może być z tym problem, kolejki w sklepach, a w nich tłumy zapominalskich bywają kłopotliwe.
Ps: A jak wyglądają wasze przygotowania do świąt? Macie jakieś rady którymi chcecie podzielić się z innymi ? piszcie
śledźcie bloga będę Wam pokazywała co i kiedy najlepiej zacząć magazynować i przerabiać
Powiązane notki:
Praktyczne porady: Darmowy obiad lub poczęstunek – czyli jak zrobić idealny farsz mięsny do krokietów, pierogów, pasztecików lub smakowitą pastę do chleba
Praktyczne porady : Leki z kuchni I – przeziębienie i grypa
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/11/13/praktyczne-porady-domowy-wyrob-swieta-tuz-tuz