Wykonanie
Panna Malwinna z Filozofii Smaku poddała nam jako kolejne wyzwanie w ramach wspólnego gotowania przepis ze strony Jamiego Olivera na proste bucatini z
tuńczykiem Gennaro . Gennaro Contaldo to włoski kucharz, z którym Jamie pracował w Neal Street Restaurant w latach 90-tych. To właśnie pod jego
okiem u Jamiego rozwinęło się prawdziwe umiłowanie kuchni włoskiej. Gennaro jest jego przyjacielem i partnerem biznesowym, często występuje w programach Jamiego.Bucatini to takie grubsze spaghetti u nas raczej mało popularne, dlatego zdecydowała się na użycie zwykłego
makaronu spaghetti. Myślę, że z powodzeniem można użyć innych
makaronów w tym daniu. Zmodyfikowałam tylko nieco jego ilość, bo dla mnie 200 g
makaronu to za dużo na dwie osoby. Dałam też więcej
pomidorków oraz mniej
rukoli (choć i tak wygląda na więcej niż w przepisie oryginalnym).Polecam ten
makaron wszystkim, którzy lubią
tuńczyka, bo to zdecydowanie jego smak jest dominujący w tym daniu. Wcale nie jest bardzo ostre pomimo dodania całej
papryczki chilli (pod warunkiem, ze oczyścimy ją z nasion przed posiekaniem). A dodatek
anchois jest prawie niewyczuwalny.
Kapary i
sok z cytryny nadają daniu świeżego aromatu. Całość przygotowuje się w 30 minut. Na pewno
będę teraz częściej zaglądać na stronę Jamiego 😉Przepis ten zrealizowały także dzisiaj Mirabelka i Martynosia .
PROSTE SPAGHETTI Z
TUŃCZYKIEM WEDŁUG GENNARO CONTALDOSkładniki na 2 osoby:150 g
makaronu spaghetti150 g
pomidorków koktajlowych1 łyżka
kaparów2 fileciki
anchoispuszka 160 g
tuńczyka w
oliwie z oliwek (dobrej jakości)1 łyżka
oliwy z oliwek1
czerwona chilli1 duży ząbek
czosnku50 g
rukolisok z 1/2
cytrynysól morska1. Przygotować składniki:
pomidorki pokroić na mniejsze kawałki (u mnie na pół). Posiekać drobno
chili i
czosnek. Opłukać
kapary, osuszyć. Umyć
rukolę, osuszyć.
Oliwę z
tuńczyka przelać do innego naczynia.
Anchois pokroić.2.
Makaron wrzucić na gotującą się osoloną
wodę z dodatkiem 1 łyżki
oliwy z oliwek. Ugotować al dente.3. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzać
oliwę odlaną z puszki z
tuńczykiem. Smażyć na niej 2 minuty
czosnek,
chilli,
anchois i
kapary. Dodać
pomidory i smażyć jeszcze chwilę potrząsając patelnią.4. Odcedzić
makaron, pozostawiając niewielką ilość
wody z gotowania na wypadek, gdyby danie wymagało więcej płynu. Przełożyć
makaron do sosu i chwilę podgrzewać mieszając poprzez podrzucanie patelnią. Można delikatnie wymieszać łyżką, aby składniki sosu były równomiernie rozprowadzone.5. Dodać
tuńczyka podzielonego na duże kawałki, nieco
soku z cytryny oraz większość
rukoli. Gotować jeszcze chwilę podrzucając, tak aby
tuńczyk był ciepły a
rukola nieco zwiędła. Skropić resztą
soku z cytryny i delikatnie posypać
solą morską.6. Serwować z dekoracją z pozostałej
rukoli.