ßßß Cookit - przepis na Papryka konserwowa wg przepisu Kasi Guzik

Papryka konserwowa wg przepisu Kasi Guzik

nazwa

Wykonanie

Kochani!
Wróciłam do domu – w zanadrzu mam mnóstwo przepisów, których nie zdążyłam opublikować przed wyjazdem, a także wiele nowych pomysłów. Dzisiaj papryka konserwowa wg przepisu Kasi z bloga Gotuję, bo lubię . Zaintrygował mnie dodatek oleju do zalewy, musiałam wypróbować przepis. Zrobiłam ją równo miesiąc temu, dzisiaj otworzyłam jeden słoik i jestem nią zachwycona. Wprowadziłam kilka zmian do oryginalnego przepisu. Nie potrzebnie tylko blanszowałam czerwoną paprykę przed włożeniem do słoików, bo jest teraz nieco zbyt miękka, ale smakuje cudownie
Polecam Wam też paprykę marynowaną wg moich przepisów: łagodną i w mocniejszej marynacie .
Podaję proporcje na 5 kg papryki (waga po obraniu).
Składniki na 9 słoików ok. 600 ml:
2,5 kg czerwonej papryki
1,25 kg żółtej papryki
1,25 kg pomarańczowej papryki
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
liście laurowe
gorczyca biała w ziarnach
Zalewa:
3 litry wody
1,5 szklanki octu 10%
2 i 1/4 szklanki cukru
1,5 szklanki oleju
4,5 łyżeczki soli
1. Papryki blanszujemy tzn. gotujemy ok. 2 minuty i przelewamy zimną wodą. Przy czym u mnie blanszowanie czerwonej papryki, która nie była zbyt mięsista sprawiło, że jest nieco zbyt miękka, więc obgotowujemy lub nie w zależnie od mięsistości papryki. Takie blanszowanie na pewno pomaga „upychać” ją do słoików.
2. Do każdego wcześniej wyparzonego słoika wkładamy po 1 zielu angielskim, 2 ziarnach pieprzu, 1 liściu laurowym i 1/4 łyżeczki gorczycy. Wkładamy paprykę.
3. Zagotowujemy zalewę i zalewamy nią paprykę z przyprawami. Tak jak pisze u siebie Kasia, przed każdym nabraniem kolejnej łyżki zalewy należy dobrze zamieszać, albowiem olej tworzy warstwę na jej wierzchu.
4. Słoiki od razu zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2012/09/13/papryka-konserwowa-wg-przepisu-kasi-guzik