ßßß Cookit - przepis na bakaliowy piernik (pieczony w całości razem z nadzieniem)

bakaliowy piernik (pieczony w całości razem z nadzieniem)

nazwa

Wykonanie

Piernik im starszy tym lepszy. Dlatego ten upiekłam już tydzień przed Świętami, dzięki czemu zaoszczędziłam trochę czasu. Pierwszy raz zapiekałam piernik razem z nadzieniem i obawiałam się trochę czy środkowy placek się upiecze ale wszystko się udało. W nadzieniu jest mnóstwo bakalii, które nadają wyjątkowy smak, zwłaszcza pasują tu śliwki suszone. Ciasto owinięte w folię spożywczą trzymam w lodówce, dzięki temu jest świeże i nie wysycha.
*foremka 23*28 cm
Składniki: na ciasto:
150 g masła
600 g mąki
1 jajko
1/2 szklanki cukru
200 g miodu
1 opakowanie przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki mleka na nadzienie:
50 g suszonych śliwek
100 g rodzynek
100 g orzechów włoskich
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
400 g powideł śliwkowych
wierzch:
1 szklanka cukru pudru
1 białko
łyżka wrzątku
2 łyżki posypki
Bakalie posiekać i wymieszać z powidłami. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać miód i jajko. Ucierając wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Mleko zagotować, rozpuścić w nim sodę i wlać do ciasta. Zmiksować a następnie przełożyć na stolnicę, zagnieść i podzielić na trzy części. Każdą część rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia. Foremkę wyścielić papierem i dno wylepić pierwszą częścią ciasta. Rozsmarować połowę nadzienia i przykryć ciastem. Następnie rozłożyć pozostałe nadzienie i ostatni blat ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50 minut. Białko utrzeć z wrzątkiem i cukrem pudrem. Polać wystudzone ciasto i posypać posypką. Ciasto najlepiej smakuje po kilku dniach.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/12/bakaliowy-piernik-pieczony-w-caosci.html