Wykonanie
Składniki240 g
mąki130 g zimnego
masła60 g
cukru pudru10 g
cukru waniliowego45 g
suszonej żurawiny1 kopiasta łyżka kandyzowanej
skórki pomarańczowej1/3 łyżeczki skórki otartej z
pomarańczy (niewoskowanej)1
jajkodo obtoczenia przed pieczeniemok. 1 łyżka drobnego
cukruWykonanie z
pomarańczy otrzeć wymagana ilość skórki
żurawinę i kandyzowaną skórkę
pomarańczy pokroić dość grubo, ale tak, by kawałki były podobnej wielkościwszystkie składniki ciasta szybko zagnieść (można mikserem), tak by ciasto jak najmniej się ogrzało, a następnie zrobić kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce minimum przez 30 minutpołowę ciasta wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Foremką wycinać koła o średnicy ok. 5 cm. na spodeczku nasypać ok. 1 łyżkę drobnego
cukru. Każde ciasto brać do ręki i zanurzać jego wierzch w cukrze, a następnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej blachę z
ciastkami umieścić jeszcze na ok. 15 min w lodówce, zanim włożymy je do piekarnika – dzięki temu zachowają ładny kształt
ciastka piec w 190ºC przez 15 min. lub aż zaczną się robić złote, a następnie studzić na kratce w międzyczasie to samo zrobić z drugą partią ciastaprzechowywać w szczelnej puszce