ßßß Cookit - przepis na Babka Kajmakowa z Sosem Toffi

Babka Kajmakowa z Sosem Toffi

nazwa

Wykonanie

To będzie moja pierwsza blogowa Wielkanoc. Muszę stwierdzić, że podeszłam do niej zupełnie nierozsądnie, powodując istny przepisowy babiniec - mazurków jak na lekarstwo, za to prawdziwe zatrzęsienie bab:-). Dziś kolejna i ostatnia z nich. W moim rodzinnym domu na stole wielkanocnym zawsze gościła baba drożdżowa. Innych, na tę okazję, nigdy się u nas nie piekło. Może właśnie chęć wypróbowania tego, co nieznane jest przyczyną mojego babkowego szaleństwa? :-)
Babka kajmakowa ma cudny karmelowy kolor. Jest puszysta, niezbyt słodka i zaskakująco wilgotna, jak na tego rodzaju ciasto. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na wielkanocną babę, ten przepis może okazać się strzałem w dziesiątkę.
Źródło: Słodka Pasja
Składniki na średniej wielkości formę babkową z kominkiem:
Ciasto:
180g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
100g masła
3 łyżki cukru
300g masy kajmakowej
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z waniliii
Sos toffi:
100g masy kajmakowej
3 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
30-40g płatków migdałowych
Wykonanie:
Ciasto:
Masę kajmakową łączymy z masłem i podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu połączenia się składników. Odstawiamy do wystygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier, dodajemy kolejno żółtka oraz wlewamy sok z cytryny. Do masy jajecznej dodajemy masę kajmakowo-maślaną, a potem wyspujemy obydwie mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia. Wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą formę wypełniamy ciastem. Pieczemy ca 45 minut w temperaturze 180C.
Sos Toffi:
Masę kajmakową mieszamy z mlekiem oraz ekstraktem z wanilii. Tak przygotowanym sosem smarujemy jeszcze ciepłą, upieczoną babkę.
Migdały:
Płatki migdałowe krótko prażymy na suchej patelni. Posypujemy nimi posmarowane sosem ciasto.
Życzę Wam smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/03/babka-kajmakowa-z-sosem-toffie-i.html