ßßß Cookit - przepis na Tarta cytrynowa.

Tarta cytrynowa.

nazwa

Wykonanie

Była tarta z malinami, była tarta z jabłkami i cynamonem, czas więc na tartę cytrynową. Nie chwaląc się wyszła przepyszna!
Potrzebne składniki:
3/4 kostki tłuszczy
1,5 szklanki mąki
3/4 łyżki krupczatki
4 żółtka
łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1,5 łyżki cukru pudru
2 szklanki mleka
1 budyń cytrynowy
skórka z 2 sparzonych cytryn
Sposób wykonania:
Z 3/4 kostki zimnego tłuszczy, 1,5 szklanki mąki, 3/4 łyżki krupczatki, 4 żółtek, łyżki śmietany, łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukru waniliowego oraz 1,5 łyżki cukru pudru wyrabiamy ciasta.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem. Wykładamy ciasto, równomiernie rozprowadzamy rękoma. Pieczemy ok. 15 min. w 190 st. Zostawiamy do wystygnięcia.
W 2 szklankach mleka z 2 łyżkami cukru przygotowujemy cukier cytrynowy. Zostawiamy do wystygnięcia.
Gdy ciasto już jest zimne nakładamy na nie budyń, rozprowadzamy. Na wierzch dajemy startą skórkę z ok. 2 sparzonych i dokładnie umytych cytryn.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki i czekamy aż wszystko się zgęstnie. Następnie zdejmujemy obudowę i tak już zostawiamy.
Smacznego!
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2014/12/tarta-cytrynowa.html