Wykonanie
ok. 2,5 kg
ogórków ( potrzebujemy 2 kg obranych
ogórków )1/2 szklanki
octu2/3 szklanki
cukru1,5 łyżki
soli kamiennejzielony pokrojony
koper6 małych
cebuli1/2 łyżeczki mielonego
pieprzuOgórki myjemy, obieramy ze skóry. Potrzebujemy takich 2 kg, lepiej większych. Następnie trzemy na tarce lub kroimy, jak na mizerię. Z
cebulą robimy to samo.
Ogórki zasypujemy 2/3 szklanką
cukru, dodajemy 1,5 łyżki
soli kamiennej, zielony pokrojony
koper, 1/2 łyżeczki zmielonego
pieprzu. Dolewamy 1/2 szklanki
octu. Całość mieszamy i odstawiamy na ok. 18 h.Następnie razem z
wodą wkładamy do słoików, które umieszczamy w dużym garnku. Zalewamy do 3/4 wysokości i gotujemy 3 min. od zagotowania. Zostawiamy do wystygnięcia.