Wykonanie
Jeżeli ma się w domu miłosnika wszystkiego, co
truskawkowe oczywistym jest, że osobnik nie przepuści okazji, żeby zjeść domowy
dżem truskakowy, oto i jest !
Potrzebne składniki:1,8 kg
truskawek75 dkg
cukru2
konfiturkisok z cytryny ( ja użyłam Limmi
cytrynkę )2/3 szklanki
wodySposób wykonania:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek.1,8 kg
truskawek wsypujemy do dużego garnka.Zalewamy 2/3 szklanki
wody.Wsypujemy 2
konfiturki.Gotujemy, cały czas mieszając.Pod koniec dodajemy 75 dkg
cukru i dolewamy
soku z cytryny.Słoiki wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Gorący
dżem wkładamy do gorących słoików.Obracamy do góry dnem na kilkanaście minut, następnie odwracamy normalnie.Zostawiamy na noc, można przykryć ręcznikiem, żeby dobrze się słoiki zamknęły.Smacznego !