Wykonanie
Tym razem postanowiłam zamarynować podpinki :)
Potrzebne składniki:opieńki
miodowe - 1,5 kgszklanka
octu5 szklanek
wody2 łyżki
cukru1 łyżka
soli10 ziaren
ziela angielskiego5,6
liści laurowychgorczycacebulaSposób wykonania:Opieńki delikatnie myjemy. Gotujemy 2 l
wody, solimy, wrzucamy 1 pokrojoną
cebulę. Dodajemy pokrojone opieńki. Gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy, przelewamy zimną
wodą.Przygotowujemy słoiki. Wyparzamy w piekarniku. Do każdego wrzucamy kilka ziaren
gorczycy, po 1 ziarnie
ziela angielskiego i kawałku
liścia laurowego. Wkładamy zimne opieńki niecałkowicie pełne ( zostawiamy 3 cm od góry ).Gotujemy zalewę. 5 szklanek
wody łączymy z 2 łyżkami
cukru, czubatą łyżką
soli. Dodajemy 3 ziarna
ziela angielskiego, 1
liść laurowy,
cebulę pokrojoną w kostkę. Zagotowujemy. Następnie dolewamy szklankę
octu,zagotowujemy.Zalewamy zimne opieńki gorącą zalewą. Wkładamy do garnka z gorącą
wodą do wysokości 3/4 słoika. Gotujemy ok. 10 min. od zagotowania na małym ogniu. Zostawiamy w garnku do wystygnięcia.Smacznego !