ßßß
Składniki (na 10-12 małych bułek)500 g mąki pszennej graham + nieco do podsypania bułek1,5 szklanki ciepłej wody2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka soliRozczyn drożdżowy25 g świeżych drożdży lub 9 g suszonych1 czubata łyżka mąki¼ szklanki ciepłej wody1 łyżeczka nierafinowanego cukru lub miodu
PrzygotowanieSkładniki rozczynu wymieszać w naczyniu o pojemności około300 ml i pozostawić w ciepłym miejscu, aż drożdże powiększą swoją objętość kilkakrotnie i wypełnią całe naczynie. Całość powinna być jednolita, a drożdże dobrze roztarte.W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Dodać oliwę, ciepłą wodę i rozczyn drożdżowy. Przez kilka minut energicznie ugniatać ciasto, aż stworzy jednolitą strukturę i masa zacznie „odchodzić” od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość. Wówczas jeszcze raz je wyrobić i podsypując lekko mąką uformować 10 – 12 okrągłych bułek i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, aby ciasto mogło rosnąć. Posypać z wierzchu odrobiną mąki i przykryć ściereczką. Pozostawić na 0,5-1 godzinę w cieple, aby bułki ładnie wyrosły(powinny podwoić objętość). Gdy tak się stanie, za pomocą noża nadać bułeczkom kształt widoczny na zdjęciach. Tępą końcówką noża trzeba „przekroić” bułkę na pół, w mniej więcej ¾. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200˚C i piec 22-25 minut na drugiej półce od dołu, aż bułeczki zrumienią się od spodu.