ßßß
bran bread pudding with apple, peanuts in caramel, treacle and cinnamon
Ostatnio często eksperymentuję z otrębami. Muszę powiedzieć, że, póki co, nie mam czego żałować. Pamiętam, jak dwa lata temu próbowałam zrobić otrębową bułkę - z mikrofali wyjęłam jajecznicę, która w dodatku śmierdziała zgnilizną. Dzisiaj? Wszystko poszło zgodnie z planem i chyba pudding chlebowy będzie gościć u mnie o wiele częściej - zwykle przed zrobieniem go powstrzymywał mnie tylko brak pieczywa.Dodatki - jabłko i orzeszki w karmelu, które potraktowałam jako miłą niespodziankę od firmy Twardy Orzech, wydały mi się najodpowiedniejszymi dodatkami. Polecam!
/1 porcja/"Chlebek":- 3 łyżki otrąb pszennych- 3 łyżki jogurtu naturalnego- 1 jajko- 1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatki:- 1 jajko- 2 łyżki jogurtu naturalnego- 4 łyżki mleka- 1 łyżeczka melasy- 1/2 łyżeczki cynamonu+- 1/2 jabłka- orzeszki w karmeluSkładniki na bułkę wymieszać, włożyć do naczynia dostosowanego do mikrofali i piec około 7 minut w 600W.Ostudzoną bułkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym. W miseczce wymieszać jajko z jogurtem naturalnym, mlekiem, melasą i cynamonem. Jabłko pokroić na drobne cząstki. Układać warstwowo: bułka, jabłko, orzeszki, sos, i tak naprzemiennie. Wierzch polać sosem. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać przez około 20 minut, z czego 10 najlepiej pod przykryciem.inspiracjaDzisiaj dzień kota. Są tu jacyś kociarze?
Moja Fiona.