Wykonanie
.
/1 porcja/- 70g
makaronu spaghetti- dwie małe
pieczarki- 1/2 małej
cebulki- 50g
szynki szwarcwaldzkiej- 2 kopiaste łyżki
mascarpone (50-60g)-
sól,
pieprzMakaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
Pieczarki,
cebulę i
szynkę kroimy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy najpierw
szynkę (jeśli tak, jak u mnie, ma spory pasek tłuszczu, nie potrzeba dodatkowego, jednak w innym wypadku polecam dodanie odrobiny
oleju lub
masła), następnie
pieczarki i
cebulę i podsmażamy. W międzyczasie do rondelka wrzucamy
mascarpone,
sól i łyżkę
wody z gotującego się
makaronu, gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Ugotowany
makaron przekładamy na talerz, dodajemy składniki z patelni i polewamy danie sosem.