ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z zielonym groszkiem i oliwkami

Spaghetti z zielonym groszkiem i oliwkami

nazwa

Wykonanie

Składniki na 3 porcje:
200 g pełnoziarnistego makaronu do spaghetti
20 dag mięsa wołowego
200 g groszku zielonego z puszki
50 g oliwek czarnych bez pestek
1 cebula średniej wielkości
40 g sera twardego np. bursztynu bądź rubinu
1 puszka pomidorów całych w sosie pomidorowym
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka bazylii suszonej
olej do smażenia
listki świeżej bazylii do dekoracji
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente, odsączyć i ułożyć na talerzach.
Cebulę oczyścić i pokroić w kostkę. Czosnek wycisnąć lub zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Mięso opłukać pod bieżącą wodą i zmielić w maszynce. Każdą oliwkę pokroić na 4 części.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę oraz czosnek i smażyć aż się zarumienią. Dodać mięso, doprawić pieprzem oraz solą do smaku i dalej smażyć około 5 minut.
Dodać pomidory, rozdrobnić je za pomocą łopatki, następnie dodać groszek zielony oraz oliwki, doprawić bazylią oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
Całość smażyć od czasu do czasu mieszając, aż do odparowania nadmiaru wody.
Na makaron nakładać sos spaghetti, poprószyć obficie startym na drobno serem i udekorować listkami świeżej bazylii.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_spaghetti-z-zielonym-groszkiem-i-oliwkami.html