Wykonanie
Składniki na 4 porcje:1 kg
ziemniakówmąka ziemniaczana1
jajkowoda do gotowania klusek1 łyżka
oleju roślinnegoProporcja
ziemniaków w stosunku do
mąki ziemniaczanej - 4:1
Sos pieczarkowy:5 dużych
pieczarek1
cebula średniej wielkości1 łyżka stołowa
śmietany 18%1 łyżka stołowa
mąki pszennej3 łyżki
oleju roślinnegoDodatkowo:
natka pietruszki do przystrojeniaSposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, po czym gotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić. Po przestygnięciu zmielić w maszynce i lekko przyklepać. Nożem podzielić na 4 części, po czym jedną wyjąć za pomocą łyżki do oddzielnego naczynia.W wolne miejsce po ziemniakach wsypać
mąkę, wbić
jajko, dodać ponownie część odłożonych wcześniej
ziemniaków i zagniatać ciasto aż do momentu kiedy będzie odchodziło od ręki.Z ciasta formować niewielkie kule, w każdą wgniatać palcem niewielką dziurkę.Kluski wrzucać do wrzącej i osolonej
wody partiami, po czym delikatnie zamieszać, by nie przywarły do garnka. Gdy wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze około 1-2 minuty, po czym odcedzić.
Sos pieczarkowy:
Cebulę oczyścić i posiekać na drobno.
Pieczarki obrać i pokroić w paski.Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić
cebulę i smażyć do miękkości, następnie dodać
pieczarki, doprawić
solą oraz
pieprzem do smaku i dusić pod przykryciem.W czajniku zagotować
wodę a następnie nieco przestudzić.Łyżkę
śmietany przelać do kubka wraz z ½ szklanką
wody oraz łyżką
mąki i energicznie wymieszać, w miarę potrzeby dodać jeszcze nieco
wody (masa nie powinna być gęsta).Do rondla wlać ¼ szklanki
wody z czajnika, dodać rozrobioną masę z kubka, po czym mieszać za pomocą trzepaczki. Następnie delikatnie podgrzać do zagotowania się. Na koniec doprawić jeszcze raz
solą oraz
pieprzem.Kluski śląskie podawać posypane posiekaną na drobno świeżą
natką pietruszki.