ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Składniki na 4 porcje:
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko
woda do gotowania klusek
1 łyżka oleju roślinnego
Proporcja ziemniaków w stosunku do mąki ziemniaczanej - 4:1
Sos pieczarkowy:
5 dużych pieczarek
1 cebula średniej wielkości
1 łyżka stołowa śmietany 18%
1 łyżka stołowa mąki pszennej
3 łyżki oleju roślinnego
Dodatkowo:
natka pietruszki do przystrojenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, po czym gotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić. Po przestygnięciu zmielić w maszynce i lekko przyklepać. Nożem podzielić na 4 części, po czym jedną wyjąć za pomocą łyżki do oddzielnego naczynia.
W wolne miejsce po ziemniakach wsypać mąkę, wbić jajko, dodać ponownie część odłożonych wcześniej ziemniaków i zagniatać ciasto aż do momentu kiedy będzie odchodziło od ręki.
Z ciasta formować niewielkie kule, w każdą wgniatać palcem niewielką dziurkę.
Kluski wrzucać do wrzącej i osolonej wody partiami, po czym delikatnie zamieszać, by nie przywarły do garnka. Gdy wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze około 1-2 minuty, po czym odcedzić.
Sos pieczarkowy:
Cebulę oczyścić i posiekać na drobno. Pieczarki obrać i pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć do miękkości, następnie dodać pieczarki, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dusić pod przykryciem.
W czajniku zagotować wodę a następnie nieco przestudzić.
Łyżkę śmietany przelać do kubka wraz z ½ szklanką wody oraz łyżką mąki i energicznie wymieszać, w miarę potrzeby dodać jeszcze nieco wody (masa nie powinna być gęsta).
Do rondla wlać ¼ szklanki wody z czajnika, dodać rozrobioną masę z kubka, po czym mieszać za pomocą trzepaczki. Następnie delikatnie podgrzać do zagotowania się. Na koniec doprawić jeszcze raz solą oraz pieprzem.
Kluski śląskie podawać posypane posiekaną na drobno świeżą natką pietruszki.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_kluski-slaskie-z-sosem-pieczarkowym.html