ßßß
Składniki na 4 porcje:1 kg ziemniakówmąka ziemniaczana1 jajkowoda do gotowania klusek1 łyżka oleju roślinnegoProporcja ziemniaków w stosunku do mąki ziemniaczanej - 4:1Sos pieczarkowy:5 dużych pieczarek1 cebula średniej wielkości1 łyżka stołowa śmietany 18%1 łyżka stołowa mąki pszennej3 łyżki oleju roślinnegoDodatkowo:natka pietruszki do przystrojeniaSposób przygotowania:Ziemniaki obrać, po czym gotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić. Po przestygnięciu zmielić w maszynce i lekko przyklepać. Nożem podzielić na 4 części, po czym jedną wyjąć za pomocą łyżki do oddzielnego naczynia.W wolne miejsce po ziemniakach wsypać mąkę, wbić jajko, dodać ponownie część odłożonych wcześniej ziemniaków i zagniatać ciasto aż do momentu kiedy będzie odchodziło od ręki.Z ciasta formować niewielkie kule, w każdą wgniatać palcem niewielką dziurkę.Kluski wrzucać do wrzącej i osolonej wody partiami, po czym delikatnie zamieszać, by nie przywarły do garnka. Gdy wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze około 1-2 minuty, po czym odcedzić.Sos pieczarkowy:Cebulę oczyścić i posiekać na drobno. Pieczarki obrać i pokroić w paski.Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć do miękkości, następnie dodać pieczarki, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dusić pod przykryciem.W czajniku zagotować wodę a następnie nieco przestudzić.Łyżkę śmietany przelać do kubka wraz z ½ szklanką wody oraz łyżką mąki i energicznie wymieszać, w miarę potrzeby dodać jeszcze nieco wody (masa nie powinna być gęsta).Do rondla wlać ¼ szklanki wody z czajnika, dodać rozrobioną masę z kubka, po czym mieszać za pomocą trzepaczki. Następnie delikatnie podgrzać do zagotowania się. Na koniec doprawić jeszcze raz solą oraz pieprzem.Kluski śląskie podawać posypane posiekaną na drobno świeżą natką pietruszki.