ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe muffinki dyniowo-marchewkowe.

Bezglutenowe muffinki dyniowo-marchewkowe.

nazwa

Wykonanie

We wrześniu i październiku nastąpił wysyp dyniowych przepisów na blogach i stronach kulinarnych. W piątek postanowiłam więc wreszcie kupić pierwszą w życiu dynię i przeprowadzić w weekend kilka kuchennych prób z jej wykorzystaniem. Do tej pory zrobiłam z niej: omleta na słodko, potrawkę z indyka i muffinki.
Chyba powoli osiągam ten etap w kuchennym rozwoju, że coraz więcej rzeczy robię intuicyjnie oraz nie boję się eksperymentów, które w znacznej większości wychodzą bardzo udane! Często do kuchni wchodzę po godzinie 23, po całym dniu zajęć i kursów, z założeniem, że do północy muszę zrobić posiłki na cały kolejny dzień poza domem. Muffinki są idealnym pomysłem na szybki posiłek w trakcie wykładów, do tego jak upiekę ich 20, to spokojnie starczą na cały tydzień, a jeszcze obdaruje nimi znajomych. Do tego robi się je niezwykle łatwo i można je modyfikować na różne sposoby. Dlatego w niedzielę staram się spędzić w kuchni trochę więcej czasu, żeby przygotować parę rzeczy, które dotrwają do końca tygodnia i oszczędzą mi pracy w dni robocze.
Z początku planowałam zrobić muffinki typowo dyniowe, ale w lodówce znalazłam samotną marchewkę i stwierdziłam, że będzie świetnie się komponowała z dynią - nie tylko pod względem kolorystycznym. Babeczki wyszły mięciutkie, aromatyczne i lekko wilgotne. I oczywiście całkiem zdrowe!
Czego potrzebujesz? (porcja na ok. 20 muffinek)
- 300 g mąki: mój mix bezglutenowy
- szklanka startej świeżej dyni
- 1/2 szklanki tartej marchewki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 zmielone ziarna ziela angielskiego
- ok 6 zmielonych goździków
- starty świeży imbir (ok. 2 centymetrów)
- 3/4 szklanki nierafinowanego cukru brązowego
- 1/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2/3 szklanki mleka sojowego
- 2 garści pestek dyni
- 2 garści jagód goji
Dynię i marchewkę ścieramy na tarce o dość dużych oczkach. Składniki suche oraz ziarna i jagody mieszamy w misce. Dodajemy dynię, marchewkę, jajka i olej dokładnie wszystko łącząc. Na koniec dolewamy mleko i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Masę przekładamy do foremek i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
To były chyba najlepsze muffinki, które do tej pory zrobiłam!
Źródło:http://www.optimiss.pl/2014/10/bezglutenowe-muffinki-dyniowo.html