Wykonanie
Dzisiaj już ostatni dzień II edycji mojej akcji Skandynawskie lato . Czekam na Wasze przepisy do końca dnia. Ja postanowiłam zakończyć akcję takimi oto wspaniałymi babeczkami. Nie dość, że zawierają pyszne
jagody i
młodą marchewkę, to są z pełnoziarnistej
mąki żytniej i mają w sobie mnóstwo aromatów, dzięki dodatkowi
wiórków kokosowych, melasy i przypraw korzennych. Są po prostu cudowne!Przepis pochodzi z książki
Miisy Mink Nordic Bakery Cookbook .
Składniki na 12 muffinek:50 g
cukru trzcinowego2 łyżki melasy1/4 szklanki wrzątku150 g pełnoziarnistej
mąki żytniej1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
imbiru1 łyżeczka mielonego
ziela angielskiego40 g
wiórków kokosowych1 szklanka
jagód1
jajko3 łyżki
oleju2 średnie
marchewki1.
Jagody opłukać i osuszyć.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rozgrzać piekarnik do 180 ºC.2. W małym garnuszku rozpuścić
cukier i melasę we wrzącej wodzie. Zostawić, aby mikstura nieco ostygła.3. W misce wymieszać
mąkę z
sodą,
proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi oraz
przyprawami. Dodać
jagody, wymieszać łyżką.4.
Jajko roztrzepać, dodać do ciasta wraz z
olejem, rozpuszczonym
cukrem oraz
marchewką. Wymieszać łyżką aż składniki się połączą.5. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Nakładać po łyżce ciasta do każdej papilotki.6. Piec na środkowej półce piekarnika przez 20-25 minut. Od razu wyjąć i studzić w papilotkach na kratce.