Wykonanie
Weekend spędzam poza Poznaniem i powoli wczuwam się w świąteczną atmosferę. Skorzystałam z dobrodziejstwa sprawnego pieca i upiekłam naprawdę sporo pierniczków - przeżyłam przy tym krótką lekcję pieczenia, pt. "Nie przesadzaj z
sodą do pieczenia". Pierwszy raz robiłam ciasto na pierniczki (przepis znajdziecie tutaj) z podwójnej ilości składników i mnożąc wszystko
razy dwa, podwoiłam też ilość
sody - ostatecznie dodałam jej cztery łyżeczki, co nie było rozsądnym krokiem. Po spróbowaniu pierwszej tury pierniczków (dobrze, że w ogóle je spróbowałam) zostawiały one w ustach taki bardzo mydlano-sztuczny posmak. Wyobraźcie sobie moją złość. Na szczęście z natury jestem uparta i do gotowego ciasta dodałam kolejną podwójną porcję składników, tym razem już bez
sody. Pierniczki udało się uratować i teraz mamy ich naprawdę dużo ;)Zapraszam Was na świąteczne wydanie Inspiracji na Sobotę!P.S. Zauważyliście czapeczkę Mikołaja?BlogosferaJak stworzyć jasne, piękne grudniowe zdjęcia? - o tym przeczytacie na blogu worqshop w gościnnym wpisie
Magdy.Ekspresowa owsianka z lodówki bez gotowania - mój
śniadaniowy hit ostatnich tygodni! Obok
puddingu chia to drugie śniadanie, które zaczęłam regularnie przygotowywać dzień wcześniej, zaoszczędzając czas o poranku. Pyszne, pożywne, zdrowe i można modyfikować na różne sposoby! Dla typowych bezglutenowców (przypominam, że ja
płatki owsiane jem) są oczywiście dostępne bezglutenowe
płatki owsiane - w tym celu polecam "udać się" do sklepów internetowych.Rudolfy z filcu - świąteczne DIY?
Czemu nie! Wykonanie wydaje się bardzo proste, a rudolfy są totalnie przeurocze! Jak znajdę chwilkę czasu przed Wigilią, to tym właśnie się zajmę :)YouTubePoniżej kilka świątecznych inspiracji w wersji Video. W tym
między innymi o reniferowych pierniczkach, o tym, jak pakować prezenty, a także ratunek dla osób, które prezentów jeszcze nie mają, a lubią przy tym zrobić coś od siebie :) Ja na przykład w zeszłym roku zrobiłam domowej roboty peeling z
kawy z dodatkiem
cynamonu i
oliwy. Prezent podobno bardzo się spodobał, więc zachęcam do własnego wytwórstwa!Świąteczne przepisyCiasto
marchewkowe - po raz kolejny odsyłam Was do mojego aromatycznego ciasta
marchewkowego. Zrobiłam je ostatnio po raz kolejny po dość długiej przerwie i w dalszym ciągu jest to mój number one! Dzięki aromatycznym
przyprawom jak
goździki i
cynamon ciasto to idealnie się wkomponuje w Wasz świąteczny stół.
Pomarańczowo-
cynamonowy mus z
kaszy - w temacie jedzenia nic tak nie kojarzy mi się ze świętami jak aromat
pomarańczy i
cynamonu!
Paleo Święta - jeżeli jeszcze nie znacie tej mini książki kucharskiej na święta, to musicie go zobaczyć. Pomysły są niesamowite, wszystkie oczywiście bezglutenowe, z pięknymi zdjęciami. Od dawna po prostu jaram się blogiem Cook It Lean, perfekcyjnym wykonaniem potraw i zdjęć, pomysłami, stylem -
Kasia dobrze wie co robi!A po świątecznym obżarstwie...Wypadałoby pewnie trochę poćwiczyć! Co prawda osobiście uważam, że przez 3 dni nie jesteśmy w stanie zjeść tyle, żeby nasz organizm nie wrócił na dobre tory w przeciągu kilku dni, więc nie ma co popadać w histerię, gdy zobaczymy na wadze +2-3 kilo, spowodowane głównie zatrzymaniem
wody w organizmie, ale dobry trening nie zaszkodzi. Ja polecam interwały - podbije metabolizm i na pewno dobrze zadziała na nadprogramowe kcal ;)Wyszukiwarka treningów - ta internetowa wyszukiwarka znajdzie dla Ciebie taki trening, jakiego szukasz - cardio, siłowy, pilates, na nogi, barki, bez sprzętu. Super sprawa, jeśli nie masz własnego
planu i szukasz nowych pomysłów!