ßßß Cookit - przepis na Zabajone czekoladowe

Zabajone czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Składniki na 2 porcje:
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
50 g półsłodkiej czekolady
125 ml wina marsala (lub innego słodkiego wina)
kakao do posypania
Sposób przygotowania:
Żółtka przełożyć do żaroodpornej miski, dodać cukier a następnie ubijać mikserem, aż powstanie puszysta i jasna masa.
Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej i domieszać ją do jajek. Następnie połączyć z winem marsala.
Miskę ustawić nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą i ubijać mikserem na najniższych obrotach.
Delikatnie podgrzewać cały czas ubijając rózgą aż krem zgęstnieje (może to trwać nawet 15 - 20 minut), nie należy jednak gotować zbyt długo, aby nie powstała zbita i twarda masa.
Krem zabajone przelać do pucharków, posypać kakao i natychmiast podawać na ciepło najlepiej z dodatkiem ciasteczek zbożowych.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_zabajone-czekoladowe.html