ßßß
Składniki na 2 porcje:2 wyfiletowane dorady2 duże ząbki czosnku bądź 3 mniejsze200 ml białego wytrawnego wina ( u mnie chardonnay)pęczek natki pietruszkikilka listków mięty2 ostre papryczki chilli (1 do marynaty, 1 do dekoracji)100 g czerwonej fasoli z puszkimieszanka warzyw wiosennych bądź warzyw na patelnię1 łyżeczka miodu1 cebula biała1 limonka50 g masłaoliwa z oliweksól gruboziarnistapieprzSposób przygotowania:Ryby myjemy dokładnie pod bieżącą wodą, osuszamy.Marynata: w moździerzu ucieramy posiekaną natkę pietruszki, ostrą papryczkę chilli, miętę, czosnek i odrobinę oliwy z oliwek.Filety solimy i pieprzymy następnie smarujemy je marynatą od strony mięsa.Duży kawałek folii aluminiowej składamy na pół robiąc tzw. kieszonkę, następnie do jej środka wkładamy fasolę, rozgnieciony czosnek oraz młodą cebulę. Na tym kładziemy zamarynowaną rybę, dodajemy sól, pieprz, łodygi natki pietruszki, wino oraz masło. Kieszonkę z folii aluminiowej zawijamy bardzo szczelnie.Z kolejnego kawałka folii także robimy kieszonkę, wlewamy do niej trochę wina, dodajemy masło, rozgnieciony czosnek i miód, układamy na nich mieszankę mrożonych warzyw na patelnię, doprawiamy solą i pieprzem.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.Zawinięte kieszonki z rybą oraz z warzywami wkładamy do piekarnika, rybę pieczemy 20 minut a warzywa 30 minut (stale je obracając, aby się nie przypaliły). Po upieczeniu wyjmujemy z folii i ułożyć na talerzach.
