ßßß
Składniki na 5 porcji:400g fasoli białej piękny jaś2 duże cebule300 g chudego boczku wędzonego lub kiełbasy zwyczajnej (ja użyłam kiełbasy)1 pomidor średniej wielkości80 g koncentratu pomidorowego 30%2 płaskie łyżki majeranku4 łyżki stołowe mleka – opcjonalniesól, pieprzSposób przygotowania:Fasolę wypłukać, a następnie zalać ciepłą wodą, po czym odstawić na całą noc.W tej samej wodzie gotować fasolę do miękkości (około 1-1,5 h), od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą do smaku.Pomidor sparzyć we wrzącej wodzie, obrać go ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w kostkę. Następnie podsmażyć kiełbasę na patelni na małym ogniu, dodać cebulę, posolić i popieprzyć, po czym dusić pod przykryciem do miękkości.Wywar z fasoli odlać do oddzielnego naczynia, pozostawić na później.Fasolkę odparować , aby nieco przeschła (odstawić na około 10 minut).Do fasolki dodać podsmażoną cebulę i kiełbasę. Następnie dolać wywar, dodać 2 płaski łyżki stołowe majeranku roztartego w dłoniach, koncentrat pomidorowy oraz pokrojone pomidory, dokładnie wymieszać. Ponownie doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli wywar jest za kwaśny, dodać 5 łyżek stołowych mleka. Gotować około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.Podawać ze świeżą pokrojoną bagietką.