Wykonanie
05 Sierpnia 2014 Gotowanie ze stylemSernik na zimno ze świeżymi
malinami i
galaretką. Piankowa masa
serowo-jogurtowa smakuje znakomicie, szczególnie w
słoneczne i upalne dni. Deser przyciąga uwagę zarówno dorosłych jak i dzieci, z doświadczenia wiem, że jego skosztowanie nie kończy się na jednym kawałku :) Do sernika można wykorzystać również inne
owoce sezonowe takie jak
jagody,
truskawki lub
brzoskwinie oraz różnego rodzaju
galaretki owocowe.
Składniki :Masa
serowo-jogurtowa:250 g
sera mascarpone1/2 szklanki
cukru pudru800 ml
jogurtu naturalnego1 łyżka
wanilii lub
cukru z prawdziwą
wanilią6 łyżeczek
żelatyny w proszku do deserówDodatkowo:2
galaretki o smaku
malinowym160 g
ciasteczek maślanych z dziurką1 pojemniczek świeżych
malintortownica z wyjmowaną obręcząSposób przygotowania:
Żelatynę zalać 1/2 szklanki wrzącej
wody, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.Do odrębnego naczynia przełożyć
ser mascarpone,
cukier puder oraz
cukier z
wanilią, mieszać przez chwilę, aż do połączenia się składników. Stopniowo dodawać
jogurt przez cały czas mieszając na wolnych obrotach miksera.Do masy
jogurtowo-serowej dodać przestudzoną, płynną
żelatynę, po czym starannie zmiksować całość. Następnie masę przelać do tortownicy na ułożone na spodzie
herbatniki maślane, wstawić do lodówki bez przykrycia na minimum 3-4 godziny. W tym czasie rozpuścić 2
galaretki według instrukcji zawartej na opakowaniu.Kiedy masa
serowo-jogurtowa stężeje na jej wierzchu ułożyć
maliny, zalać przestudzoną
galaretką, po czym wstawić do lodówki na całą noc.