Wykonanie
16 Sierpnia 2015 Gotowanie ze stylemPrzepis na rogaliki
drożdżowe z
jagodami to wspaniały deser, który polecam wszystkim smakoszom. Jeśli zastanawialiście się nad tym, czy
ciasto drożdżowe może zwiększyć swoją objętość w niskiej temperaturze lodówki to gwarantuję Wam, że tak jest. Ciasto na rogaliki jest delikatne, wilgotne w środku i bardzo apetyczne. Skorzystajmy więc z sezonu
jagodowego lub zacznijmy posiłkować się naszymi zapasami z domowej spiżarni.
Składniki na 24 rogaliki:3-4 szklanki
mąki pszennej (w zależności od konsystencji ciasta mogą to być mniejsze lub większe ilości
mąki)1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g
masła1 całe
jajko1
żółtko50 g świeżych
drożdży1 szklanka zimnego
mleka1/2 szklanki
cukrujagody umyte i wymieszane z
cukremSposób przygotowania:Do miski wlać
mleko, dodać
cukier, pokruszone
drożdże oraz 1 całe
jajko i 1
żółtko, po czym wymieszać.
Białko pozostawić do posmarowania rogalików.
Mąkę oraz
proszek do pieczenia przesiać do oddzielnego naczynia.
Masło przełożyć do rondla i rozpuścić.Do mokrej masy dodawać stopniowo
mąkę cały czas mieszając za pomocą łyżki. Pod koniec dodać rozpuszczone i przestudzone
masło. Kiedy masa będzie dość gęsta zagnieść ciasto rękoma dodając pozostałą część
mąki (w zależności od konsystencji ciasta mogą to być mniejsze lub większe ilości
mąki niż te, które są wymienione w wykazie składników)Ciasto wraz z miską wstawić do lodówki na 1- 1,5 godziny (w tym czasie ciasto powinno dwa
razy zwiększyć swoją objętość).Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 3 części. Podczas przyrządzania każdej partii rogalików pozostałą ilość ciasta należy przechowywać w lodówce.Pierwszą część ciasta rozwałkować na stolnicy na kształt koła, następnie podzielić nożem na 8 równych części. Na każdą część nakładać łyżeczkę
jagód, zawijać od szerszej strony. Skleić rogi i delikatnie zagiąć ku środkowi.Piekarnik nagrzać do 150°C. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Układać po 8 rogalików pozostawiając pomiędzy nimi odstępy. Piec około 10-15 minut (w zależności od piekarnika może to być dłużej), najlepiej z włączoną funkcją termoobiegu.Z pozostałych dwóch części ciasta wykonać kolejne 16 rogalików.Po wyjęciu i przestudzeniu rogaliki można posypać
cukrem pudrem, polać lukrem lub rozpuszczoną
czekoladą.