Wykonanie
Uwielbiam serniki. Zdecydowanie to jedne z moich ulubionych ciast i nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia czy Wielkanocy bez niego. Tym razem do mojej ulubionej masy serowej przygotowałam lekko
migdałowy, kruchy spód. Masa serowa z tego przepisu nie zawiera dużych ilości tłuszczu w postaci
masła czy
oleju, bo zastępujemy je
śmietanką kremówką.
Śmietankę i
białka ubijamy, dzięki
czemu masa nabiera delikatności i puszystości. Dla mnie jest to po prostu idealne połączenie!Na przygotowanie sernika najlepsze jest weekendowe, leniwe popołudnie ;) Żeby miał czas spokojnie sobie wystygnąć!Tortownica o śr. 23 - 24 cm.Składniki na spód i wierzch:- 200 gramów
mąki pszennej- 100 gramów zmielonych
migdałów- 150 gramów zimnego
masła- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1
jajko- 2
żółtka- 0,5 szklanki
cukruNa masę
serową:- 0,5 kg mielonego
sera (użyłam z wiaderka)- 3
jajka- 0,5 szklanki
cukru- 250 ml
śmietanki 30 lub 36%- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 1 opakowanie budyniu
waniliowego Winiary- ziarenka z
laski waniliiPrzygotowanie:1. Posiekaj w misce zimne
masło z
mąką i zmielonymi
migdałami. Dodaj
cukier,
proszek do pieczenia,
jajko,
żółtka i wyrób ciasto. Na początku może nie chcieć się sklejać, nie martw się. W razie czego zawsze możesz "pomóc" mu łyżką kwaśnej
śmietany. Gotowe ciasto podziel na dwie części w proporcji 1:3. Wsadź je do lodówki na ok. 30 minut. Z podanej porcji wyjdzie dość gruba warstwa ciasta, jeśli chcesz, aby była cieńsza, możesz odłożyć część np. na kruszonkę do babeczek. Pozostałe ciasto można zamrozić.2. Większy kawałek ciasta rozwałkuj i przełóż do tortownicy, dokładnie układając go na jej dnie. Ponakłuwaj spód widelcem i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10 - 15 minut, do momentu aż lekko się zarumieni. Wyciągnij i przestudź.3.
Żółtka jaj utrzyj mikserem z
cukrem na gładką masę, Dodaj
ser,
mąkę ziemniaczaną,
budyń waniliowy, ziarenka z
laski wanilii. Zmiksuj na jednolitą masę.4. W osobnym naczyniu (czystymi końcówkami miksera!) ubij
białka jaj na sztywno. W trzecim naczyniu (również czystymi końcówkami!) ubij na sztywno
śmietanę. Przekładaj piany delikatnie do masy serowej i wymieszaj je ostrożnie łyżką, tylko do połączenia się składników.5. Przelej masę
serową na przestudzony spód ciasta. Na wierz zetrzyj na tarce (na grubych lub drobnych oczkach) mniejszy kawałek ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz ok. godziny w temperaturze 180 stopni.6. Gdy sernik będzie gotowy wyłącz piekarnik i lekko uchyl jego drzwiczki. Studź stopniowo.Smacznego!Zapraszam też na funpage: