ßßß Cookit - przepis na Chleb z garnka rzymskiego z suszonymi pomidorami i tymiankiem.

Chleb z garnka rzymskiego z suszonymi pomidorami i tymiankiem.

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj kolejny mój udział we wspólnym wypiekaniu na śniadanie i chleb z pomidorami suszonymi i tymiankiem. Temat rzuciła Małgorzata ze Smaki Alzacji, pomysłodawczyni przepisu, której chleb bardzo zasmakował i zechciała się z nami tym podzielić. Chleb w oryginale jest bezglutenowy, ja niestety nie miałam dostępu do mąki bezglutenowej, zastąpiłam ją mąką pszenną. Mąkę gryczaną natomiast musiałam zrobić sobie sama mieląc kaszę gryczaną. Chleb wyszedł przepyszny, wilgotny, mocno pomidorowy. Dołączajcie do nas i pieczcie ten chleb, naprawdę warto. Chleb wypiekałam w garnku rzymskim, piecze się go dłużej niż w piekarniku, jeśli nie macie garnka pieczcie w piekarniku w 180 stopniach przez 45 minut.
Do ws pólnego pieczenia przyłączyły się: Ewa, Dorota, Joanna, Bernadetta, Angelika, 6niebo,
SUSZONYMI POMIDORAMI I TYMIANKIEM.
Składniki:
200 g mąki pszennej
200 g mąki pszennej z pełnego przemiału
100 g mąki gryczanej (zmieliłam kaszę gryczaną)
400 g wody
50 g oleju od suszonych pomidorów
łyżeczka soli
10 suszonych pomidorów pokrojonych drobno
łyżka suszonego tymianku (garść świeżego)
7 g drożdży instant (25 g świeżych)
Wszystkie składniki mieszamy w misce mikserem, przekładamy do wysmarowanego masłem i posypanego otrębami garnka rzymskiego (wcześniej namoczonego w wodzie przez 15 minut), pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Garnek rzymski przykrywamy pokrywką, wstawiamy do ZIMNEGO piekarnika, włączamy na 180 stopni i pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu sprawdzamy czy skórka jest rumiana, jeśli nie pozostawiamy przez chwilę bez pokrywki. Wyciągamy z piekarnika, studzimy na kratce. Smacznego!
Źródło:http://www.patisonwkuchni.pl/2016/01/chleb-z-garnka-rzymskiego-z-suszonymi.html