ßßß Cookit - przepis na wiśniowa panienka

wiśniowa panienka

nazwa

Wykonanie

Home
SŁODKOŚCI
wiśniowa panienka
Polecam przepis na ciasto wisniowa panienka ..korzystałam z przepisu z zjemto.blox.pl
Produkty
ciasto
150 g suchego maku
100 g wiórków kokosowych
100 g drobnego cukru
100 g mielonych migdałów bez skórki ( można kupić już mielone )
8 białek
4 żółtka + 4 do kremu
krem:
4 żółtka
2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy ( bez cukru )
2 łyżki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wiśniówki
250 g masła miekkiego dobrej jakości
dodatkowo:
450 g frużeliny wiśniowej do posmarowania( można zastąpić konfiturą wiśniową dobrej jakości z odrobina soku z cytryny )
składniki na frużelinę
450 g wiśni mrożonych
4 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2,5 łyżeczki żelatyny
Sposób wykonania:
Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. następnie dadajemy po jednym żółtkucały czas mieszając. Wsypujemy mak, wiórki kokosowe, migdały i delikatnie mieszamy szpatułką.
Dwie blachy o jednakowych wymiarach lub jedną dużą blachę ja tak zrobiłam bo nie mam dwóch wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielamy na pół i przekładamy do foremek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy jednocześnie w temp. 170 C przez 20 minut.
Masa: Żółtka, cukier, budyń i mąkę miksujemy ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy na które wlewamy przygotowaną mieszaninę i doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy, przykrywamy ,odstawiamy do wystudzenia…
Miękkie masło ucieramy na puch,dodajemy po 1 łyżce budyniu. Ucieramy do uzyskania gładkiego kremu. Na koniec dodajemy sok z cytryny i alkohol.wszystkie składniki łączymy..
Frużelina: Owoce umieszczamy w rondelku, zasypujemy cukrem i rozmrażamy, dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy. Mąkę mieszamy z 2 łyżkami wody i wlewamy do wiśni. Zagotowujemy i odstawiamy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Wlewamy do gorących owoców i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Ja ciasto przekroiłam na pół.. Na pierwszym cieście rozsmarowujemy frużelinę. Wyładamy masę i równomiernie rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim plackiem. Lekko przyciskamy.Wstawiamy do lodówki, na ok. godzinę. Wyjmujemy ciasto i dowolnie dekorujemy. Można zrobić polewę z białej czekolady, kremówki i żelatyny rozpuszczonej w soku z cytryny, ale równie dobrze będzie pasowała ciemna polewa albo lukier.
Polewa z żelatyną
100 g białej czekolady
200 g śmietanki 30%
1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml wody ( u mnie 25 ml wody, 25 ml soku z cytryny )
Żelatynę zalewamy mieszanką wody i soku. Odstawiamy do napęcznienia. Czekoladę i śmietankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę podgrzewamy i zmieszamy, by się dobrze rozpuściła. Wlewamy do gorącej czekolady. Energicznie mieszamy. Odstawiamy, by polewa zgęstniała.
Powiązany przepis:
schab w galarecie
gołąbki z kaszą gryczaną
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/wisniowa-panienka