ßßß Cookit - przepis na placek makowo-kokosowy

placek makowo-kokosowy

nazwa

Wykonanie

Home
SŁODKOŚCI
placek makowo-kokosowy
Polecam przepis na placek makowo -kokosowy..Zainspirowałam sie przepisem z internetu .ale zrobiłam na swoją nutę..Wyszedł na prawdę smaczny..Serdecznie polecam..
Składniki ciasta:na blachę o wymiarach 40x 30 cm
1000 dag mąki
40 dag margaryny lub masła
20 dag cukru pudru
8 żółtek
4 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 słoiczek powideł lub dobrego dżemu
Wykonanie:
Margarynę siekamy z mąką dodajemy resztę składników i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części.
jedną część wykłamy na blachę, drugą część zamrażamy a do trzeciej części dodajemy kakao i tez zamrażamy.
Masa kokosowa:
8 białek
21 dag cukru/szklanka/
25 dag kokosu
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, kokos i mieszamy plastikową szpatułką..
Masa makowa:
1 puszka maku
2 białka
2 łyżki masła
olejek migdałowy
Ja zawsze oprawiam mak z puszki..
wykonanie:
Masło rozkręcamy dodajemy mak i ubijamy pianę z białek oraz olejek ..Wszystkie składniki łączymy..
.
wykonanie ciasta:
Ciasto rozwałkowujemy wykładamy do formy wyłożonej papierem o pieczenia i smarujemy powidłami
a następnie mak i kokos układać na przemian pasami wzdłuż foremki oraz ciemne cisto z którego ja zrobiłam wałek wzdłuż blachy.
Na to ścieramy połowe jasnego ciasta i ponownie układamy pasami kokos i mak oraz wałki z ciemnego ciasta odwrotnie jak poprzednio..
Na wierzch ścieramy jasne ciasto.
Piec w temp 180 C przez 70 min
Polecamy polewa..u mnie i białą i z kakao..
Powiązany przepis:
ciasto 3 bit z kremem jogurtowym
orzechowiec z gotowanym sernikiem kajmakowym
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/makowo-kokosowy