ßßß Cookit - przepis na Baileys domowy

Baileys domowy

nazwa

Wykonanie

Home
ALKOHOLE DOMOWE
Baileys domowy
Polecam Państwu propozycję na pyszny likier Baileys domowy,który można bez problemu zrobić w domu..
Dla mnie ten likier to bomba
..
Składniki:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki kakao
¾ szklanki słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
¾ szklanki mleka
400g mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżka miodu
1 szklanka whisky (
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
ewentualnie: ¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego
Sposób przygotowania:
W filiżance mieszamy kawę i kakao z kilkoma łyżkami śmietany.
Dodajemy resztę śmietany i pozostałe składniki jak mleka, mleka skondensowanego, miodu, whisky i ekstrakt. Całość zmiksowujemy blenderem na wysokich obrotach przez ok. 30 sekund.
Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce nawet do 2 miesięcy. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić likier przez co najmniej 12godz. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.
Dla mnie nawet nie schłodzony jest super
..
Na zdrowie
Kilka słów z Wikipedii o Bailejs
Baileys (zarejestrowana jest nazwa handlowa z pominięciem apostrofu) – irlandzki likier tworzony na bazie śmietanki i whisky, z dodatkiem wanilii i kakao. Deklarowana przez producenta zawartość alkoholu to 17%. Po raz pierwszy skosztowano Baileysa 27 listopada 1974. Baileys dostępny jest w ponad trzydziestu krajach i należy do czołowych marek koncernu Diageo.
Powiązany przepis:
ajerkoniak domowej roboty
ciasto adwokat bez pieczenia
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/baileys-domowy