ßßß
1 duża marchewka1 kawałek selera8 średnich cebul1 pomidor5 łyżek oliwykawałek sera ok 100-150 g.
Przyprawy: mielony pieprz, mielony kminek, mielone ziele angielskie,sól, liść laurowy, ewentualnie sok z cytryny.
Ubrać, umyć marchewkę i seler.Pokroić w kostkę.Do garnka wlać olej.Wrzucić marchew i seler.Podsmażyć.Zalać 1 – 1.5 wody.Dodać przyprawy.Gotować.Po 10 minutach wyjąć liść laurowy i włożyć pomidor bez skórki oraz jedną posiekaną cebulę.Nadal gotować.Ugotowaną zupę zmiksować.W tym czasie obrać 5-6 cebul. Przekroić na połowę i pociąć na cienkie półksiężyce.Na patelni rozgrzać olej i zrumienić pociętą cebulę.Dodać zrumienioną cebulę.W razie potrzeby lekko zakwasić sokiem z cytryny.Na dno bulionówek nałożyć nieco sera typu gouda lub inny.Nalać gorącej zupy.Po wierzchu posypać tartym serem.Bagietkę pokroić na kromki lub delikatesowe bułki przekroić na połowę.Podsmażyć na maśle (nie zdejmować z ognia).Na każdej położyć plaster sera.Patelnię przykryć pokrywką aby roztopił się ser na wierzchu grzanki.Zupę podawać gorącą z grzankami.
Uwaga: Ostrożnie z dodawaniem soli. Ser bywa wystarczająco słony by zrezygnować z solenia zupy.
Uwaga! Przeciwwskazaniem do spożywania cebuli są m.in. ciężkie choroby wątroby, nerek, zapalenie jelit i niewydolność serca.