Wykonanie
GD Star Ratingloading...
Słodki mazurek wielkanocny ale nie tylko, szybkie, tradycyjne kruche ciasto przełożone powidłami śliwkowymi z polewą kajmakową.Składniki:3 szkl
mąki200 g
masłaszczypta
soli4
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowycukier kryształ wg uznania – ja nie dodałam gdyż kajmak jest bardzo słodkidodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku lub 1 puszka słodkiego
mleka skondensowanego gotowanego przez 3 godziny, 1/2 słoika
powideł śliwkowychZ podanych składników zagnieć szybko kruche ciasto, gdyby ciężko się zagniatało dodaj dwie płaskie łyżki kwaśnej
śmietany. Włóż do lodówki przynajmniej na 30 min. Po tym czasie podziel je na dwie części, przełóż powidłami śliwkowymi i upiecz na złoty kolor ok 40-45 min w temp. 180 st. C. Gdy ostygnie wierzch ciasta posmaruj
kajmakiem. Udekoruj wg uznania. Smacznego.