ßßß Cookit - przepis na Mazurek z kajmakiem

Mazurek z kajmakiem

nazwa

Wykonanie

GD Star Rating
loading...
Słodki mazurek wielkanocny ale nie tylko, szybkie, tradycyjne kruche ciasto przełożone powidłami śliwkowymi z polewą kajmakową.
Składniki:
3 szkl mąki
200 g masła
szczypta soli
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
cukier kryształ wg uznania – ja nie dodałam gdyż kajmak jest bardzo słodki
dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku lub 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego gotowanego przez 3 godziny, 1/2 słoika powideł śliwkowych
Z podanych składników zagnieć szybko kruche ciasto, gdyby ciężko się zagniatało dodaj dwie płaskie łyżki kwaśnej śmietany. Włóż do lodówki przynajmniej na 30 min. Po tym czasie podziel je na dwie części, przełóż powidłami śliwkowymi i upiecz na złoty kolor ok 40-45 min w temp. 180 st. C. Gdy ostygnie wierzch ciasta posmaruj kajmakiem. Udekoruj wg uznania. Smacznego.
Źródło:http://gotowaniezsercem.pl/mazurek-z-kajmakiem