Wykonanie
Latem organizowany był konkurs dla blogerów,gdzie wygrałam zestaw produktów jednej z firm.Nie wiem jak,to się stało ale był to strzał w 10.Wszystkie produkty uwielbiam.A do kajmaku mam słabość wielką,wymyśliłam sobie ze przygotuje kruche babeczki
cynamonowe z
kajmakiem posypane siekanymi
orzechami. Sezon na
orzechy trwa,warto je wykorzystać przygotowując różne smakołyki dla naszych
bliskich.Babeczki wyszły bardzo pyszne,wydaje mi się ze trochę za słodkie,następnym razem wezmę zdecydowanie mniej.W zależności od nadzienia do babeczek zmniejszamy bądź ilość
cukru w przepisie.Nadzienie możemy przygotować,takie jakie nam się
zamarzy,
Babeczki wyszły pyszne,bardzo smaczne, trochę słodkie.Możemy je przygotować dzień wcześniej, idealnie nadają się na spotkanie z przyjaciółki.Mini babeczki są na jeden kęs.Składnikina ciasto500g
mąki250g
masłaszczypta
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia150g
cukru cynamonowego1
cukier waniliowy4
żółtkaDekoracja1 opakowanie masy kajmakowejsiekane
orzechysprzętstolnicaforemki do mini babeczekpapilotki do babeczek
wykonaniePrzesianą
mąkę wysypujemy na stolnicę,mieszamy z
solą,
proszkiem do pieczenia i
proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Dodajmy
masło,siekamy, dodajemy
żółtka wymieszane z
cukrem cynamonowym,szybko zagniatamy na gładkie ciasto.Zawijamy w folię spożywczą i władamy na 30 minut do lodówki.Każdą foremkę wykładamy papilotka następnie wylepiamy
ciastem.Na ciasto wykładamy kulki do pieczenia ciast kruchych,jak nie mamy, to nic się nie dzieje.Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika 200stopni pieczemy do zarumienienia.Wyjmujemy studzimy, następnie napełniamy masą kajmakową posypujemy siekanymi
orzechami włoskimi.