ßßß Cookit - przepis na Chelsea buns – zawijane bułeczki z bakaliami i przyprawą korzenną…

Chelsea buns – zawijane bułeczki z bakaliami i przyprawą korzenną…

nazwa

Wykonanie

Drożdżówki to moja pięta achillesowa, nie ma mowy, żebym sobie odmówiła jednej do porannej kawy…i może dwóch kolejnych na drugie śniadanie ;P Żebym nie wiem jak zmotywowana była, żadna dieta nie ma szans, gdy w domu pachnie drożdżowym ciastem. Tym razem nie było inaczej – grudniowe przedświąteczne odchudzanie skończyło się, zanim jeszcze na dobre się zaczęło, gdy tylko z piekarnika „wyszły” te świeżutkie, pachnące cynamonem bułeczki.
Bułeczki z Chelsea to popularne tu na wyspach drożdżówki ze słodkim nadzieniem z suszonych owoców z dodatkiem brązowego cukru i cynamonu lub mieszanki przypraw korzennych. Są puszyste, nieco lepkie dzięki rozpuszczającemu się w czasie pieczenia cukrowi i cudownie pachnące bakaliami i cynamonem. Ja osobiście wolałabym je chyba z samymi rodzynkami, ale nie przeszkodziło mi to zupełnie w sparzeniu sobie języka, gdy łakomie zajadałam jeszcze gorące;)
Polecam :)
*przepis z „Baking. Deliciously perfect cakes & bakes every time” wydawnictwa Parragon Books Ltd
Składniki na 9 sporych drożdżówek:
225g mąki pszennej chlebowej
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżka drobnego cukru (najlepiej złocistego, ale zwykły też może być)
2 łyżki (30g) niesolonego masła
125ml letniego mleka
1 jajko, roztrzepane
Nadzienie:
55g jasnego cukru muscovado
115g mieszanki suszonych rodzynek, sułtanek, żurawiny, skórki pomarańczowej i cytrynowej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
4 łyżki niesolonego masła, roztopionego
Dodatkowo:
około 85g cukru pudru na lukier
Wykonanie:
Mąkę, sól, drożdże oraz cukier wymieszaj w dużej misie. Dodaj pokrojone drobno masło i rozcieraj je między palcami, aż powstaną drobne grudki, Zrób dołek na środku i dodaj mleko oraz roztrzepane jajko. Wymieszaj wszystko razem drewnianą łyżką, aż całość się połączy.
Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne (około 10 minut). Możesz też wyrobić je mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego.
Gotowe ciasto przełóż do lekko natłuszczonej misy, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na około 1 godzinę do wyrastania. Powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż ponownie na oprószony mąką blat lub stolnicę i wyrób krótko. Następnie rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach około 30 x 23cm. Posmaruj roztopionym masłem, a następnie posyp suszonymi owocami wymieszanymi z przyprawą korzenną i cukrem muscovado.
Zwiń ciasto zaczynając od dłuższego boku (jak roladę) i pokrój na 9 jednakowych części. Ułóż je, rozcięciami do dołu, w kwadratowej lub okrągłej formie wysmarowanej masłem (u mnie kwadratowa o wymiarach 23 x 23cm). Przykryj formę czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na około 40 – 50 minut do ponownego wyrośniecia.
Piecz bułeczki w temperaturze 190ºC przez około 30 minut, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru. Upieczone pozostaw w formie przez około 10 minut, po czym przenieś w całości na kratkę do studzenia.
Cukier puder wymieszaj z taką ilością gorącej wody, by powstał rzadki lukier. Polej bułeczki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/12/02/chelsea-buns-zawijane-buleczki-z-bakaliami-i-przyprawa-korzenna