Wykonanie
Drożdżówki to moja pięta achillesowa, nie ma
mowy, żebym sobie odmówiła jednej do porannej
kawy…i może dwóch kolejnych na drugie śniadanie ;P Żebym nie wiem jak zmotywowana była, żadna dieta nie ma szans, gdy w domu pachnie
drożdżowym ciastem. Tym razem nie było inaczej – grudniowe przedświąteczne odchudzanie skończyło się, zanim jeszcze na dobre się zaczęło, gdy tylko z piekarnika „wyszły” te świeżutkie, pachnące
cynamonem bułeczki.Bułeczki z Chelsea to popularne tu na wyspach drożdżówki ze słodkim nadzieniem z
suszonych owoców z dodatkiem
brązowego cukru i
cynamonu lub
mieszanki przypraw korzennych. Są puszyste, nieco lepkie dzięki rozpuszczającemu się w czasie pieczenia cukrowi i cudownie pachnące
bakaliami i
cynamonem. Ja osobiście wolałabym je chyba z samymi
rodzynkami, ale nie przeszkodziło mi to zupełnie w sparzeniu sobie
języka, gdy łakomie zajadałam jeszcze gorące;)Polecam :)*przepis z „Baking. Deliciously perfect cakes & bakes every time” wydawnictwa Parragon Books LtdSkładniki na 9 sporych drożdżówek:225g
mąki pszennej chlebowej1/2 łyżeczki
soli1 i 1/2 łyżeczki
drożdży instant1 łyżka drobnego
cukru (najlepiej złocistego, ale zwykły też może być)2 łyżki (30g) niesolonego
masła125ml letniego
mleka1
jajko, roztrzepaneNadzienie:55g jasnego
cukru muscovado115g mieszanki suszonych
rodzynek, sułtanek,
żurawiny,
skórki pomarańczowej i cytrynowej1 łyżeczka
przyprawy do piernika4 łyżki niesolonego
masła, roztopionegoDodatkowo:około 85g
cukru pudru na
lukierWykonanie:
Mąkę,
sól,
drożdże oraz
cukier wymieszaj w dużej misie. Dodaj pokrojone drobno
masło i rozcieraj je
między palcami, aż powstaną drobne grudki, Zrób dołek na środku i dodaj
mleko oraz roztrzepane
jajko. Wymieszaj wszystko razem drewnianą łyżką, aż całość się połączy.Wyłóż ciasto na oprószony
mąką blat i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne (około 10 minut). Możesz też wyrobić je mikserem z końcówką do
ciasta drożdżowego.Gotowe ciasto przełóż do lekko natłuszczonej misy, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na około 1 godzinę do wyrastania. Powinno podwoić objętość.Wyrośnięte ciasto przełóż ponownie na oprószony
mąką blat lub stolnicę i wyrób krótko. Następnie rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach około 30 x 23cm. Posmaruj roztopionym
masłem, a następnie posyp
suszonymi owocami wymieszanymi z
przyprawą korzenną i
cukrem muscovado.
Zwiń ciasto zaczynając od dłuższego
boku (jak roladę) i pokrój na 9 jednakowych części. Ułóż je, rozcięciami do dołu, w kwadratowej lub okrągłej formie wysmarowanej
masłem (u mnie kwadratowa o wymiarach 23 x 23cm). Przykryj formę czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na około 40 – 50 minut do ponownego wyrośniecia.Piecz bułeczki w temperaturze 190ºC przez około 30 minut, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru. Upieczone pozostaw w formie przez około 10 minut, po czym przenieś w całości na kratkę do studzenia.
Cukier puder wymieszaj z taką ilością gorącej
wody, by powstał rzadki
lukier. Polej bułeczki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.Smacznego :)