ßßß Cookit - przepis na Sernik na kruchym cieście z bezą orzechową

Sernik na kruchym cieście z bezą orzechową

nazwa

Wykonanie

Sernik na kruchym cieście z bezą orzechową. Pyszny, delikatny sernik na kruchym cieście z masą serową i rodzynkami. Całość dopełnia beza, która w smaku przypomina delikatny, orzechowy biszkopt. Przepis jest alternatywą dla tradycyjnego sernika, który również znajdziecie na KozakGotuje.pl. Jest to idealna propozycja na deser lub przyjęcie.
Składniki kruche ciasto :
125 g kostki margaryny lub masła
szklanka mąki
2 żółtka
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1,5 kg twarogu półtłustego
10 żółtek
6 białek
kostka masła (ok. 250 g)
2 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
2 budynie śmietankowe
200 g rodzynek (idealne bakalie do sernika)
Składniki na bezę (wierzch ciasta):
6 białek
szklanka cukru
1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
Sposób przygotowania ciasta na spód:
1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie zagniatamy, aż ciasto będzie miało jednolitą masę.
2. Wkładamy ciasto do lodówki na 30 minut.
3. Rozwałkowujemy ciasto na posypanej mąką stolnicy i układamy na średniej blaszce (wymiary ok. 26 x 38 cm)
4. Nakłuwamy ciasto widelcem, aby nie zrobiły się pęcherze powietrza podczas pieczenia.
5. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok. 15-20 minut, aż będzie miało złocisty kolor.
6. Odstawiamy do wystygnięcia.
Sposób przygotowania masy serowej:
1. Żółtko, cukier puder ucieramy wałkiem lub miksujemy.
2. Następnie dodajemy masło i znowu ucieramy.
3. Twaróg mielimy (chyba, że już kupiliśmy zmielony) i dodajemy małymi porcjami na zmianę z budyniem (w suchej postaci), stale ucierając.
4. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta.
5. Całość dobrze mieszamy.
6. Tak przygotowaną masę wylewamy na kruche ciasto.
Sposób przygotowania bezy orzechowej:
1. Ubijamy pianę z białek i cukru.
2. Dodajemy zmielone orzechy włoskie .
3. Całość delikatnie mieszamy.
4. Wylewamy tę masę na ciasto.
5. Wkładamy blachę do rozgrzanego piekarnika (170 stopni Celsjusza) i pieczemy ok. 1 , 5 godziny.
Sernik na kruchym cieście z bezą orzechową jest gotowy, smacznego!
Zobacz też:
Sernik „Brygidy”
Źródło:http://kozakgotuje.pl/sernik-na-kruchym-ciescie-z-beza-orzechowa