Wykonanie
Dziś będzie coś dla miłośników
kawy, szczególnie tych którzy lubią przy okazji coś pochrupać ;-) Paluszki
kawowe, to
ciasteczka które mogą Was postawić na nogi, ich główny składnik to
kawa rozpuszczalna oraz
kawa w ziarenkach ;-) Jedliście już kiedyś pokruszone ziarenka kawy? Jeśli nie to będziecie
mieli właśnie okazję ;-)
Składniki200 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
cukru2 łyżki
cukru waniliowego1
żółtko100 g
masła10 g
kawy ziarnistej2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej1 łyżka gorącej
wody2 łyżki
mlekaszczypta
soliWykonanie
Kawę rozpuszczalną zalewamy łyżką gorącej
wody a
kawę w ziarnach miażdżymy wałkiem do ciasta. W misce mieszamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia, rozdrobnione ziarna
kawy,
kawę rozpuszczalną,
cukier,
cukier waniliowy, szczyptę
soli,
żółtko,
mleko oraz
masło. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej części formujemy cienkie wałki, które zawijamy w folię i schładzamy w lodówce 2 godziny. Tak schłodzone wałki kroimy na kawałki o długości ok. 5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (należy zachowywać spore odstępy. Pieczemy 15-20 minut w temp. 180 °C. Studzimy na kratce.Źródło: Książka Dr. Oetker „Świąteczne ciasteczka”