ßßß Cookit - przepis na Kurczak miodowo-musztardowy

Kurczak miodowo-musztardowy

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na przepysznego pieczonego kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej.
Składniki, 4 porcje:
8 porcji kurczaka(udka, skrzydełka)
natka pietruszki do posypania
marchewka, bakłażan
Glazura:
125 ml płynnego miodu
4 łyżki musztardy Dijon
4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej
4 łyżki białego octu winnego
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz + suszony tymianek i rozmaryn
Kurczaka myjemy, lekko nacinamy i układamy w dużej misce. Marchew i bakłażan myjemy oraz kroimy i dodajemy do kurczaka W drugim naczyniu mieszamy wszystkie składniki marynaty i na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również dodać po łyżeczce tymianku i rozmarynu co wzbogaci smak mięsa.
Marynatę przelewamy do miski z kurczakiem oraz warzywami i dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Rozgrzewamy grill w piekarniku na średnią moc do 220 stopni. Kurczaka i warzywa przekładamy do naczynia żarootpornego i zapiekamy około 40 minut. W miedzy czasie obracamy aby równomiernie się przypiekł i polewamy pozostałą marynatą.
Na koniec wykładamy na talerze, posypujemy świeżą natką pietruszki i zajadamy.
Smacznego
Zobacz inne dania:
Źródło:http://www.niezlababka.pl/zapiekane/kurczak-miodowo-musztardowy