Wykonanie
Jak zrobić frytki z batatów? Aby zrobić naprawdę idealne frytki z
batatów, złociste, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem wcale nie jest trudne! Frytki z
batatów wymagają jednak specjalnej obróbki. Trzeba je zblanszować za nim zostaną wrzucone do frytkownicy. Równo pokrojone frytki przed smażeniem to połowa sukcesu. Wrzucone na rozgrzany tłuszcz frytki z
batatów są gotowe już po dwóch minutach. Jeśli więc ktoś zapyta Cię jak zrobić frytki z
batatów to już masz odpowiedź.
Jak zrobić frytki?Składniki: na 2 porcje2
bataty średniej wielkości300 ml
oleju do smażenia
sól morska i
chili do posypaniaObierz
bataty ze skórki i pokrój w słupki w miarę jednakowej grubości. Nastaw
wodę w garnku i lekko
posól. Do gotującej się
wody dodaj pokrojone
bataty. Blanszuj przez 3 minuty. Odcedź i lekko przestudź. Rozgrzej
olej i smaż frytki partiami przez około 2 – 3 minuty w zależności od grubości frytek.Polecane przepisy
Sałatka zdrowa i energetycznaGnocchi z karmelizowanymi
pieczarkami i
fetaKurczak w sosie z batatowymi noodlesCzas na jesienne zupy i przepis miesiącaNaleśniki z
batatów