ßßß Cookit - przepis na Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

nazwa

Wykonanie

Liście jarmużu w smaku i konsystencji przypominają kapustę, nic dziwnego, skoro właśnie z rodziny kapustnych. Jeśli chodzi o zdrowotne właściwości, to jest ich całkiem sporo! Karoten, chlorofil, witamina C, witaminy z grupy B, witamina E, błonnik, żelazo, wapń i mnóstwo innych cennych wartości. Na pewno warto zimną zapoznać się z tą rośliną. :) Co do samych chipsów- są lekkie, chrupiące i przepyszne!
Składniki:
jarmuż- kilka liści
sól morska
chilli
łyżka oleju
Przygotowanie:
Liście jarmużu umyć, osuszyć i podrzeć na mniejsze kawałki.
Rozłożyć na wyłożonej folią aluminiową blaszce, polać delikatnie oliwą, posypać solą i chilli.
Piec przez 5-7 minut w temperaturze 150 stopni (termoobieg).
Źródło:http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2014/11/chipsy-z-jarmuzu.html