ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka z nutellą i orzechami laskowymi

Ciasteczka z nutellą i orzechami laskowymi

nazwa

Wykonanie

Lubię przygotowywać ciasteczka. Szczególnie takie których nie trzeba wycinać z rozwałkowanego ciasta. Jakiś czas temu znalazłam recepturę na takie ciasteczka i od jakiegoś czasu modyfikuję ją o różne smaki. Do tej pory na blogu pojawiły się ciasteczka waniliowe, ciasteczka czekoladowe oraz z innej receptury – ciasteczka z masłem orzechowym . Polecam je wszystkie.
Dzisiaj postawiłam na klasyczne i uwielbiane przez wszystkich smaki – nutellę i orzechy laskowe. Warto wypróbować ten przepis!
Składniki:
150g masła
100g brązowego cukru
100g miałkiego białego cukru
1 jajko
1 żółtko
16g cukru wanilinowego (małe opakowanie)
pół łyżeczki sody oczyszczonej
300g mąki pszennej tortowej
2 łyżki nutelli
garść podprażonych i posiekanych orzechów laskowych
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Ważne aby masła nie zagotować.
Do misy miksera wsypujemy cukier biały, brązowy oraz wanilinowy. Dodajemy chłodne masło i miksujemy na niewielkich obrotach. Cukier powinien zacząć się rozpuszczać. Dodajemy jajko i żółtko. Miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z sodą oczyszczoną. Na sam koniec dodajemy nutellę oraz orzechy. Delikatnie mieszamy.
Ciasto wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przy użyciu np łyżki do lodów (lub dużej łyżki stołowej – formując kulki). Pieczemy 15 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasteczka przekładamy na metalową kratkę i studzimy.
Uwaga! Gorące ciastka są bardzo miękkie więc do przekładania ich na kratkę dobrze jest użyć płaskiej szpatułki. Po wystygnięciu robią się twarde i chrupkie.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/ciasteczka-z-nutella-i-orzechami-laskowymi