Ser kozi (po francusku chevre) jest wyrabiany z koziego mleka. Jest popularny w kuchni francuskiej, szwajcarskiej, greckiej i bałkańskiej. Ma bardzo intensywny, lekko słonawy smak i dlatego jego wykorzystanie w kuchni jest trochę ograniczone, ale dobrze komponuje się z cięższymi potrawami.Konsystencja serów kozich zależy od ich wieku: świeże są miękkie i delikatne, starsze - suche i grudkowate. Kozie sery są formowane w różne kształty, często obtacza się je w ziołach albo przyprawach.Ser kozi zawiera mniej tłuszczu i więcej białka niż sery z mleka krowiego oraz wiele soli mineralnych, dlatego jest zdrowszy i polecany przez dietetyków.Ważne: ser z mleka koziego nie powoduje uczuleń, dlatego jest polecany dla dzieci i alergików.Chłodnik z zielonych warzyw i koziego seraSałatka z serem kozim i miodemGrzanki z kozim serem na sałacieTiropitakia - greckie pierożki seroweZapiekany kozi ser z truskawkami i sosem z rucoliTartaletki z pomidorami, boczkiem i kozim seremZapiekanka z pomidorami i serem kozimTagliatelle ze szparagami i kozim serem