Wykonanie
Wreszcie trafiłam na w miarę słodkie
truskawki,takie, które
jadłam z przyjemnością. Na szybką kolację z części
owoców przygotowałam
sałatkę z
mizuną i glazurą balsamiczną.
Mizuna jest delikatna i bardziej soczysta niż
rukola, ale jeśli nie ma jej pod ręką, bez problemu można użyć do sałatki
rukoli. Całość wykończyłam aromatyczną glazurą balsamiczną o smaku
figowym (wydobyła ona smak
truskawek) i podałam z rumianymi grzankami. Ta
sałatka to bardzo szybkie, kolorowe, niebanalne, ale przede wszystkim przepyszne danie.250 g
truskawek30-40 g
mizuny (można zastąpić
rukolą)figowa glazura balsamiczna
ser do posypania (opcjonalnie)
Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki.
Mizunę myjemy i osuszamy. Na talerzu układamy
mizunę, a na niej
truskawki. Całość skrapiamy glazurą balsamiczną. Podajemy z grzankami.