Wykonanie
Małże, w Polsce zwane również omułkami lub mulami, to jedne z najpopularniejszych
mięczaków, które uważane są za prawdziwy rarytas. Nie zawsze jednak tak było. Dawniej były jednym z podstawowych posiłków rybaków. Dziś trzeba za nie słono płacić w restauracjach.
Małże, tak jak większość
owoców morza, są bardzo zdrowe i bogate w nienasycony kwas Omega 3. Najlepsze są podobno te z Atlantyku. W Polsce najłatwiej dostaniemy
małże mrożone, które kupić można w dużych supermarketach lub w sklepach z
owocami morza.Jak sprawdzić czy
małże nadają się do gotowania?Przyrządzamy jedynie żywe
małże. Przed gotowaniem należy więc dokładnie sprawdzić, czy zakupione przez nas
małże są świeże. Jeśli skorupka jest otwarta, oznacza to, że
małż jest martwy lub przebywał w cieple. Opukujemy skorupkę o twardą powierzchnię - jeśli skorupka się zamknie,
małża można ugotować. Jeśli skorupka się nie domknie,
małż nie nadaje się do spożycia (spożywanie martwych
małży może doprowadzić do silnego zatrucia). Należy również odłożyć
małże, których skorupki są pęknięte. Następnie
małże myjemy w ciepłej wodzie ostrzejszą stroną myjki, zeskrobujemy wszelkie narośla oraz oczyszczamy skorupki z piasku.
Małże przechowujemy w lodówce w misce nakrytej wilgotną szmatką (do dwóch dni), choć najlepiej spożywać je w dniu zakupu.
Małży nie powinno się przechowywać w wodzie. Jedyny kontakt z
wodą występuje podczas mycia skorupek. Jeśli przyrządzamy
małże mrożone, należy je rozmrażać powoli, najlepiej w lodówce lub zimnej wodzie.Jak przyrządzić małże?
Małże uwielbiają towarzystwo wyrazistych smaków. Do gotowania można dodać trochę
wermutu lub
białego wina. Można je także dusić z dodatkiem
szalotki,
czosnku lub
ziołami. Ciekawe są również połączenia typowo azjatyckie: z
kokosem,
imbirem, pędami
trawy cytrynowej lub
chili.Po ugotowaniu
małży sprawdzamy, czy wszystkie otworzyły w pełni swoje skorupki. Jeśli jakaś zostaje domknięta odkładamy ją.
Małże nie wymagają długiego gotowania. Najlepiej przygotować je w garnku o dużym, grubym dnie. Jak tylko
małże zaczną się otwierać, wiadomo, że są już gotowe. Wystarczy bowiem kilka minut duszenia. Jeśli je przegotujemy stają się gumowate i cała przyjemność jedzenia znika.Do jedzenia
małży potrzebne są specjalne sztućce, ale zastąpić może je opróżniona muszla
małży, która służy jako szczypce do wyciągania
mięczaków ze skorupek.
Małże można przyrządzić na kilka sposobów. Dusić, zapiekać, gotować na parze, marynować (marynowane
małże również dostaniemy bez problemu w supermarketach) lub jeść surowe.Bardzo popularnym daniem jest amerykański "clam chowder". Tę zupę z
małży o anglosaskim rodowodzie gotuje się na bazie
bulionu. Występuje również w wielu regionalnych wersjach. Wylicza się New England Chowder - białą zupę o kremowej konsystencji, do której oprócz
małży dodaje się
mleko lub
śmietanę,
ziemniaki i
bekon. Manhattan Clam Chowder to z kolei klarowna zupa z dodatkiem
pomidorów. Natomiast Rhode Island Chowder to czysty
bulion i
małże.Chowder z
małżamiChowder amerykańskiKolejnym z klasycznych sposobów na
mięczaki jest zapiekanie. Szczególnie nadają się do tego przegrzebki (
małże św. Jakuba), które ułożone pod warstwą beszamelu lub sosu
śmietanowego zachwycą niejednego wybrednego smakosza.Najprostszym sposobem jest podduszenie
małży. Nie używamy do tego
wody, ale małej ilości
wina lub
wermutu albo
oliwy. Podczas gotowania z
małży wydziela się bardzo słony płyn, który posłużyć może później jako baza na zupę lub z dodatkiem
pietruszki,
ziół i
czosnku sprawdzi się jako sos do
małży.
Przegrzebki to również składnik hiszpańskiego dania paella marinara. Na warstwie odpowiednio przygotowanego
ryżu układa się
owoce morza, pamiętając, iż składników się nie
miesza, lecz ozdobnie układa na wierzchu i podaje na patelni (paellerze), na której przyrządzono potrawę.Ugotowane
małże mogą służyć także jako dodatek do
makaronów z dodatkiem świeżych
ziół i
oliwy.
Owoce morza i
ryby Ryby i owoce morza Ryby i owoce morza /świat k...