Wykonanie
            6 
żółtek5 łyżek gęstej kwaśnej 
śmietany20-25 dag 
mąki1 łyżka 
spirytusu1 kg 
smalcu do smażenia1 szklanka 
cukru pudru i 1 torebka 
cukru waniliowego (1.6 dag) do posypania
Faworki i róże karnawałowe - sposób przygotowania: 
Żółtka wymieszać ze 
śmietaną. Partiami dodawać przesianą 
mąkę, cały czas wyrabiając ciasto. Wlać 
spirytus i nadal wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto, takie jak na pierogi. Rozwałkować je bardzo cienko na stolnicy posypanej 
mąką. Wyciąć z ciasta wąskie paski (2,5 x 8 cm), kształtem przypominające równoległobok.W każdym z nich zrobić pośrodku podłużne nacięcie i przekładać przez nie koniec ciasta, tak aby powstał luźny węzełek.W rondlu mocno rozgrzać 
smalec. Sprawdzić, czy jest odpowiednio nagrzany wrzucając kawałek ciasta - jeśli ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni, można smażyć 
faworki. Wkładać na raz po 2-3 sztuki. Smażyć na jasnozłoty kolor, przewracając podczas smażenia. Usmażone układać na bibule do osączenia.
Faworki przełożyć na półmisek i posypać 
cukrem pudrem zmieszanym z 
cukrem waniliowym. Z tego samego ciasta można robić róże karnawałowe. Ciasto należy cienko rozwałkować i wykroić z niego krążki czterech wielkości. Każdy naciąć na obwodzie w pięciu miejscach. Krążki smarować na środku 
białkiem, składać po cztery i sklejać, mocno przyciskając środek palcami. Smażyć jak 
faworki.Złociste 
faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]