ßßß Cookit - przepis na Faworki i róże karnawałowe

Faworki i róże karnawałowe

Wykonanie

6 żółtek
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
20-25 dag mąki
1 łyżka spirytusu
1 kg smalcu do smażenia
1 szklanka cukru pudru i 1 torebka cukru waniliowego (1.6 dag) do posypania
Faworki i róże karnawałowe - sposób przygotowania: Żółtka wymieszać ze śmietaną. Partiami dodawać przesianą mąkę, cały czas wyrabiając ciasto. Wlać spirytus i nadal wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto, takie jak na pierogi. Rozwałkować je bardzo cienko na stolnicy posypanej mąką. Wyciąć z ciasta wąskie paski (2,5 x 8 cm), kształtem przypominające równoległobok.
W każdym z nich zrobić pośrodku podłużne nacięcie i przekładać przez nie koniec ciasta, tak aby powstał luźny węzełek.
W rondlu mocno rozgrzać smalec. Sprawdzić, czy jest odpowiednio nagrzany wrzucając kawałek ciasta - jeśli ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni, można smażyć faworki. Wkładać na raz po 2-3 sztuki. Smażyć na jasnozłoty kolor, przewracając podczas smażenia. Usmażone układać na bibule do osączenia.
Faworki przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Z tego samego ciasta można robić róże karnawałowe. Ciasto należy cienko rozwałkować i wykroić z niego krążki czterech wielkości. Każdy naciąć na obwodzie w pięciu miejscach. Krążki smarować na środku białkiem, składać po cztery i sklejać, mocno przyciskając środek palcami. Smażyć jak faworki.
Złociste faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/23310400/faworki+i+roze+karnawalowe/p