Wykonanie
6
żółtek5 łyżek gęstej kwaśnej
śmietany20-25 dag
mąki1 łyżka
spirytusu1 kg
smalcu do smażenia1 szklanka
cukru pudru i 1 torebka
cukru waniliowego (1.6 dag) do posypania
Faworki i róże karnawałowe - sposób przygotowania:
Żółtka wymieszać ze
śmietaną. Partiami dodawać przesianą
mąkę, cały czas wyrabiając ciasto. Wlać
spirytus i nadal wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto, takie jak na pierogi. Rozwałkować je bardzo cienko na stolnicy posypanej
mąką. Wyciąć z ciasta wąskie paski (2,5 x 8 cm), kształtem przypominające równoległobok.W każdym z nich zrobić pośrodku podłużne nacięcie i przekładać przez nie koniec ciasta, tak aby powstał luźny węzełek.W rondlu mocno rozgrzać
smalec. Sprawdzić, czy jest odpowiednio nagrzany wrzucając kawałek ciasta - jeśli ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni, można smażyć
faworki. Wkładać na raz po 2-3 sztuki. Smażyć na jasnozłoty kolor, przewracając podczas smażenia. Usmażone układać na bibule do osączenia.
Faworki przełożyć na półmisek i posypać
cukrem pudrem zmieszanym z
cukrem waniliowym. Z tego samego ciasta można robić róże karnawałowe. Ciasto należy cienko rozwałkować i wykroić z niego krążki czterech wielkości. Każdy naciąć na obwodzie w pięciu miejscach. Krążki smarować na środku
białkiem, składać po cztery i sklejać, mocno przyciskając środek palcami. Smażyć jak
faworki.Złociste
faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]