Wykonanie
Mak wigilijny - składniki:1/2 kg
maku200 g
cukru (niepełna szklanka)300 g
miodu (niepełna szklanka)1
cukier waniliowy1 czubata łyżka
masłakilka kropel
olejku migdałowego50 g
migdałów50 g
rodzynek50 g
orzechów włoskich30 g
orzechów laskowych100-150 g smażonej
skórki pomarańczowej (2-3 czubate łyżki)250 ml
śmietany kremówki lub słodkiej
śmietankiMak wigilijny - sposób przygotowania:
Mak zalewamy wrzątkiem co najmniej na 2 godziny (można to zrobić poprzedniego wieczoru).
Migdały sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na drobne paski.
Orzechy włoskie i laskowe siekamy.
Skórkę pomarańczową (można kupić gotową, jeśli nie mamy własnej) kroimy w drobną kostkę.
Mak odcedzamy na gęstym sicie, odlewamy pół szklanki mleczka
makowego (czyli
wody pozostałej po moczeniu
maku) i trzykrotnie mielemy
mak przez maszynkę. Jeżeli użyjemy specjalnego sitka do
maku, możemy go zemleć tylko raz.W dużym garnku zagotowujemy mleczko
makowe z
cukrem, dodajemy
miód,
masło,
bakalie,
cukier waniliowy, wszystko razem mieszamy i dalej gotujemy na bardzo małym ogniu około 5 minut. Dodajemy
mak,
olejek migdałowy i dokładnie mieszamy.Studzimy, układamy na półmisku i dekorujemy połówkami
orzechów włoskich i obranych
migdałów. Gotowy, ostudzony
mak możemy włożyć do pudełka i zamrozić.Wyjmujemy go z zamrażarki dzień przed Wigilią i rozmrażamy w chłodnym miejscu. Jako dodatek możemy podać biJak uzyskać aromat z laski wanilii?