ßßß Cookit - przepis na Mak wigilijny

Mak wigilijny

Wykonanie

Mak wigilijny - składniki:
1/2 kg maku
200 g cukru (niepełna szklanka)
300 g miodu (niepełna szklanka)
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżka masła
kilka kropel olejku migdałowego
50 g migdałów
50 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
30 g orzechów laskowych
100-150 g smażonej skórki pomarańczowej (2-3 czubate łyżki)
250 ml śmietany kremówki lub słodkiej śmietanki
Mak wigilijny - sposób przygotowania: Mak zalewamy wrzątkiem co najmniej na 2 godziny (można to zrobić poprzedniego wieczoru). Migdały sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na drobne paski. Orzechy włoskie i laskowe siekamy.
Skórkę pomarańczową (można kupić gotową, jeśli nie mamy własnej) kroimy w drobną kostkę. Mak odcedzamy na gęstym sicie, odlewamy pół szklanki mleczka makowego (czyli wody pozostałej po moczeniu maku) i trzykrotnie mielemy mak przez maszynkę. Jeżeli użyjemy specjalnego sitka do maku, możemy go zemleć tylko raz.
W dużym garnku zagotowujemy mleczko makowe z cukrem, dodajemy miód, masło, bakalie, cukier waniliowy, wszystko razem mieszamy i dalej gotujemy na bardzo małym ogniu około 5 minut. Dodajemy mak, olejek migdałowy i dokładnie mieszamy.
Studzimy, układamy na półmisku i dekorujemy połówkami orzechów włoskich i obranych migdałów. Gotowy, ostudzony mak możemy włożyć do pudełka i zamrozić.
Wyjmujemy go z zamrażarki dzień przed Wigilią i rozmrażamy w chłodnym miejscu. Jako dodatek możemy podać bi
Jak uzyskać aromat z laski wanilii?
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/5744039/mak+wigilijny/p