ßßß Cookit - przepis na Kutia z pęczakiem

Kutia z pęczakiem

nazwa

Wykonanie

Chodziłam i chodziłam... niestety nie udało mi się kupić pszenicy - zatem kutia w wersji z pęczakiem. Równie smaczna. Wprowadziłam kilka zmian w tradycyjnym przepisie aby uzyskać nieco mniej słodki (zasładzający) efekt.
SKŁADNIKI: na około 6 osób (wiadomo, że tego dania ze względu na słodkość nie da się zjeść dużo)
70 g pęczaku
100 g maku
1 łyżka miodu
1 cukier waniliowy
90 g cukru
60 g płatków migdałów
60 g orzechów laskowych
60 g orzechów włoskich
60 g rodzynek
1 łyżka skórki pomarańczowej
1/4 szklanki wody
Przygotowanie maku:
wersja wolna: mak zalać wrzątkiem, odcedzić, zalać raz jeszcze i zostawić na 8 godzin.
wersja przyśpieszona: mak zalać wrzątkiem, odcedzić, zalać wrzątkiem raz jeszcze i pogotować na wolnym ogniu ok 30 min
Mak odcedzić na sitku o maleńkich oczkach a następnie 3 razy zmielić maszynką do mięsa (ja używam do tego blendera - wtedy rozdrabniam tylko raz.)Do maku należy dodać miód oraz rozpuszczony w wodzie cukier i cukier waniliowy. Dodać również płatki migdałów i skórkę pomarańczową.
Pęczak ugotować ale nie rozgotować i odcedzić.
Orzechy i rodzynki pomoczyć we wrzątku ok 10 min, potem odcedzić i rozdrobnić (lekko posiekać).
Orzechy oraz pęczak należy połączyć z masą makową. Wstawić na kilka godzin do lodówki i gotowe :)
Prawda że banalnie proste ?! :)
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2012/12/kutia-z-peczakiem.html